„Rafting počeo, a Tara zatrpana smećem“

Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.

„Prvi turisti su bili iz Indije, njih pet. Sezona je zaista počela rano i moje kolege već su imale rafting u prethodna dva dana, meni sjutra dolaze gosti iz Češke i moramo se što bolje pripremiti“, kaže Ostojić.

Naglašava da priprema ima dosta. Tara, svjetska prirodna i kulturna baština, zatrpana je smećem, koje nabujala rijeka donosi u kanjon sa deponije u Mojkovcu. Neophodna je hitna reakcija nadležnih.

„U Mojkovcu, na obali rijeke napravljena je deponija, koju je voda donijela niz cijeli kanjon, to je ekološka katastrofa za koju neko mora da odgovara. Mi ćemo vjerovatno podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika opštine Mojkovac i ko bude nadležan. Ovim putem apelujemo i na ministarku Anu Novaković Đurović, da ispita cijeli slučaj i urgira da se ta deponija što prije izmjesti“, navodi Ostojić.

Splavari sa Tare, kao i prethodnih godina planiraju akciju čišćenja kanjona, čim vodostaj na Tari to dozvoli.

Veliki problem splavarima predstavlja i već duže vrijeme zatvoren put Mojkovac – Đurđevića Tara. Mještani se nadaju da će put do ljeta biti otvoren, kaže splavar Ostojić, koji je i predsjednik Udruženja lokalnog stanovništva kanjona Tare.

„To je veliki hendikep, ali se nadamo da će taj put da se sredi i otvori, jer u kanjonu se nalaze kampovi, seoska domaćinstva, restorani, moteli, ljudi prodaju svoje proizvode“, naglašava splavar.

Na rijeku Tare svake godine dolaze turisti iz cijelog svijeta. Tara je najčistija evropska rijeka sa najdubljim koritom u Evropi od 1.343 metra dubine, između durmitorskih vrhova Štuoca sa lijeve i Obzira sa desne strane. Zbog svojih prirodnih ljepota i vrijednosti, nalazi se pod dvostrukom UNESCO-vom zaštitom.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor