Radnici Željezare poručili: Toščelik više neće kročiti u fabriku

Poručujemo svima u državi da turski Toščelik nikada više neće kročiti u ovu fabriku. Mogu da šalju i kordone policije, ali mi odavde ne idemo. Ostajemo u krugu fabrike i nadamo se povoljnom rešenju situacije i po nas radnike, ali i po državu i Elektroprivredu, poručio je predstavnik radnika Ivan Vujović

Danas ističe rok koji su turski investitori najavili kao krajnji rok do kog će za 229 radnika Željezare uplaćivati plate i radni staž. Pregovori Elektroprivrede (EPCG) i turskog investitora još uvijek traju, a EPCG je nedavno tražila produženje roka za dva mjeseca kako bi uspjela da završi posao.

Radnici Željezare plaše se da će biti izigrani od strane turskog investitora, pošto su juče oko 12 časova dobili informaciju da Toščelik počinje sa isplatom otpremnina, te da od produženja roka za dva mjeseca kako bi Elektroprivreda preuzela Željezaru neće biti ništa.

Kako je istakao predstavnik radnika Ivan Vujović, predstavnici Toščelika prvo sve dogovore sa radnicima, a onda nakon toga dogovor više ne važi.

– Dobili smo nacrt tog ugovora da nam produže dva mjeseca, da mi potpišemo sporazumni raskid ugovora 31. oktobra. Apsolutno nikakva prava nemamo ako se ne dogovore sa Elektroprivredom u naredna dva mjeseca, da ne tražimo ni veću otpremninu ni ništa. Iskreno ništa im više ne vjerujemo, jer mislim da bi tek onda bili nekorektni u pregovorima sa državom i EPCG – kazao je Vujović.

EPCG predložila Turcima da ugovore produže još dva mjeseca

Elektroprivreda je predložila vlasnicima Željezare da radnicima, kojima ugovor ističe 1. septembra, isti produže još dva mjeseca, vjerujući da bi za taj period i priča oko preuzimanja od strane energetske kompanije bila završena.

– Toščelik je u obavezi da isplati određene otpremnine radnicima, a to je nekih šest bruto zarada. Mi već imamo ideje kako da to premostimo. Predložio sam radnicima da prihvate da im se produži status još dva mjeseca i ukoliko bi tada došlo do isplate otpremnina da im od tog novca odbiju ove dvije plate – kazao je predsjednik borda direktora Milutin Đukanović.

Za plate radnika u Željezari potrebno je mjesečno oko 120 hiljada eura.

Vujović navodi da radnici čekaju da vide da li će otpremnine biti uplaćene i ostaju u prostorijama fabrike.

– Poručujemo svima u državi da turski Toščelik nikada više neće kročiti u ovu fabriku. Mogu da šalju i kordone policije, ali mi odavde ne idemo. Ostajemo u krugu fabrike i nadamo se povoljnom rešenju situacije i po nas radnike, ali i po državu i Elektroprivredu – poručio je Vujović.

Podsjećamo, Vlada i premijer Dritan Abazović pružili su punu podršku crnogorskoj elektroenergetskoj kompaniji u procesu preuzimanja fabrike, ističući da je to dobar potez koji će uvećati državni kapital.

– Ne mislim da je to loš posao, imam suprotno mišljenje. Samo od vodenih površina, što je jedan najmanji segment, može se zarađivati 600 hiljada eura godišnje – rekao je Abazović prije dva dana.

On je to ocijenio dobrim biznis planom, jer EPCG ulaže ogromne napore da napravi energetski balans, s obzirom na gubitke tokom ljetnjih mjeseci.

Naime, u slučaju da EPCG preuzme upravljanje Željezarom, fabrika bi bila pretvorena u fabriku za proizvodnju struje i izradu solarnih panela. U pregovorima za otkup Željezare do skoro je učestvovao i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, ali je odustao nakon što mu država nije odgovorila na dopise koje je uputio resorima. Nedavno je i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović najavio da u slučaju i da EPCG ne preuzme nikšićku fabriku, postoji više zainteresovanih investitora koji bi zakupili manje površine i objekte koji pripadaju ovom preduzeću. Radnici od prošle godine primaju 90 odsto zarade.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor