Rad Skupštine koja je raspuštena je besmislen

Vlada je smijenjena prije osam mjeseci i nema stalne parlamentarne većine, pa je politički nemoralno održavati sjednice plenuma i radnih tijela, kazao je Popović za „Dan”

Skupština može obavljati svoju funkciju do izbora novog saziva, kazala je predsjednica parlamenta Danijela Đurović, objašnjavajući da Ustav u tom dijelu nije predvidio nikakva ograničenja.

Kako je pojasnila, Ustav, kao najviši pravni akt, ne predviđa ograničenja i obaveze parlamenta u slučaju raspuštanja.Đurović je za TVCG kazala da je evropska praksa da parlament nastavlja da radi u punom kapacitetu sve do konstituisanja novog saziva.

Ni sa te strane nema ograničenja da parlament obavlja sve poslove sve do sazivanja novog saziva Skupštine, već je preporuka da se Skupština skrupulozno ponaša u dijelu da ne bi trebalo da donosi neke posebno značajne akte, recimo da je u pitanju donošenje novog budžeta. Takođe, treba napomenuti da Zakon o izboru odbornika i poslanika predviđa da mandat poslanika traje do konstituisanja Skupštine u novom sazivu – rekla je Đurović.

S druge strane, opozicija smatra da parlament ne treba da radi u punom kapacitetu i da je tako nešto pravno besmisleno.

Lider Liberalne partije Andrija Popović kazao je za „Dan“ da je Skupština Crne Gore legitimno raspuštena na osnovu Ustava i izmjena zakona o predsjedniku.

– Takođe, Vlada je smijenjena prije osam mjeseci i nema stalne parlamentarne većine, pa je politički nemoralno održavati sjednice plenuma i radnih tijela. Posebno je skandalozno obavljeno ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se derogira kadrovska politika javnog sektora,otvara mogućnost da na rukovodeća mjesta u organima lokalne uprave dođu partijske osobe bez kvalifikacija, suprotno stavovima Evropske unije (EU). Kako nemamo usvojene zakone o Skupštini i Vladi,sve je moguće i dozvoljeno – naveo je Popović.

Poslanici BS-a ne učestvuju u radu parlamenta

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić kazao je da poslanici te partije nisu učestvovali u radu parlamenta kada su, nakon ukaza kojim je Skupština raspuštena, izglasavani zakoni i da to predstavlja stav Bošnjačke stranke u odnosu na problematiku raspuštanja Skupštine i pokušaja dijela poslanika da nastave rad uprkos tome.

– U prethodnih nekoliko dana Skupština je donijela izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, a ima najava da će se razgovarati o još nekoliko zakona. Ovdje se sada postavlja pitanje koliko je sve ono što Skupština Crne Gore radi ili planira da radi u skladu sa Ustavom. Kada je riječ o stavu Bošnjačke stranke, naši poslanici nisu prisustvovali sjednici kada su se usvajale izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, i to je na neki način naš odnos prema Skupštini u budućem radu – kazao je Omeragić gostujući u jutarnjem programu TV 7.

On je dodao da u BS-u smatraju da je onog dana kada je Milo Đukanović raspustio Skupštinu Crne Gore sva priča oko rada tog saziva skupštinskog parlamenta završena i da je stavljena tačka na svu tu priču.

– Imamo zakazane vanredne parlamentarne izbore i čini mi se da Skupština u ovom trenutku, u ovom nekom vakuum periodu do održavanja izbora i konstituisanja novog saziva nakon 11. juna, treba da održava neke tehničke sjednice koje su potrebne radi funkcionisanja sistema. Sve drugo, zakoni, izmjene zakona, najavljeno usvajanje zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom itd, mislim da je to sve nešto što ne pripada ovom sazivu jer je predsjednik države raspustio ovaj saziv parlamenta. Čini mi se da bi na taj način trebalo da se odnose svi poslanici u parlamentu – naveo je Omeragić.

On je ocijenio da intencije produženja mandata za nekoliko nedjelja ili mjeseci neće nikome u političkom smislu donijeti korist.

Član Predsjedništva Socijaldemokrata (SD) Onur Babaić kazao je da je još jedan u nizu primjera apsurdnosti u Crnoj Gori ocjena predsjednice parlamenta da Skupština treba da radi u punom kapacitetu, iako je predsjednik države prije nekoliko dana donio ukaz o njenom raspuštanju.

– Zaista je smiješno koliko pojedinci iz definitivno odlazeće vlasti nastoje da stvore privid redovnosti funkcionisanja sistema kako bi sebe ubijedili da se i dalje nalaze na pozicijama odlučivanja – navodi Babaić.

Kako je dodao, očigledno je da misle da su zakoni i Ustav samo preporuka, a ne obavezujući akti.

– Vlada koja je izgubila povjerenje i Skupština koja je raspuštena, ali koje nastoje da rade u punom kapacitetu, dva su primjera koja ulaze u arhiv političke besmislenosti – zaključio je Babaić.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor