Putevi loši, fali voda, u Radevoj Mahali se žale na diskriminaciju

ROŽAJE – Stanovništvo gotovo svih mjesnih zajednica na području rožajske opštine suočeno je s brojnim infrastrukturnim problemima, a kao najčešće ističu loše puteve. Predsjednik Mjesne zajednice Koljeno Zeno Bralić za „Dan” je kazao da su sa sličnim nevoljama suočeni žitelji na tom području kojima nedostaje štošta, ali poseban problem predstavljaju nekvalitetni putevi i nedostatak pijaće vode.

Stanovništvo koje živi u zaseocima Bralići, Dedeići i Mujevići decenijama kuburi sa nedostatkom vode za piće. Put koji vodi do Koljena asfaltiran je prije mnogo godina, ali je asfaltni zastor skroz propao tako da praktično nemamo puta. Putevi koji vode ka zaseocima su u veoma lošem stanju. Posebna priča je put kroz Radevu Mahalu koji je skoro neupotrebljiv. O svim problemima smo informisali lokalnu upravu, ali ovdje se veoma malo ili ništa nije uložilo u poslednje dvije godine. Posebno smo apelovali na lokalnu vlast da uredi put kroz Radevu Mahalu i da postavi uličnu rasvjetu, ali od toga nije bilo ništa. Tražili smo da se pojedini prilazni putevi makar naspu šljunkom kako bi barem malo unaprijedili život ovdašnjeg stanovništva, međutim, ni tu nam nisu izašli u susret. Mi ne tražimo da se sve odjednom realizuje, ali bi mogla Opština postepeno da rješava i naše probleme, kao što to radi u drugim sredinama – kaže Bralić, ističući da lokalno stanovništvo pretežno živi od poljoprivrede, a ima i onih koji se bave privatnim biznisom.

I u selu Radeva Mahala, koje pripada MZ Koljeno, nezadovoljni su zbog zapostavljenosti u rješavanju infrastrukturnih problema. Posebno ističu lošu putnu infrastrukturu za koju kažu da je u katastrofalnom stanju. Prema riječima Vukašina Zekića, mještani su ogorčeni zbog toga što lokalna vlast godinama zapostavlja njihove potrebe.

– Mi koji živimo u Radevoj Mahali totalno smo izbrisani iz investicionih planova lokalne uprave. Godinama tražimo da se uradi put kojim se teško saobraća, ali niko na nas ne obraća pažnju. Ovu dionicu koristi dio stanovništva sela Seošnice, a Opština je asfaltirala put od njihovog sela do ulaza u Radevu Mahalu i tu se stalo. Vjerovatno da mi nismo podobni ovoj garnituri lokalne vlasti jer smo pravoslavci. Obraćali smo se jesenas da barem naspu rupe na putu, ali ništa. I kada se čiste putevi od snijega, naš put je poslednji koji se čisti. Godinama tražimo da se kroz selo postavi rasvjeta koja je postavljena u mnogim drugim selima, ni to nismo dobili – kazao je Zekić.

Ističe da je put na ulazu u selo obrušen još prije oko osam godina i da ga „drže podupirači”.

– Tu je vlasnik fabrike „Zornić” iz Tutina planirao da izgradi mljekaru i potkopao je put koji je držao potporni zid, a koji se obrušio. Niko to nije ni pokušao da popravi već su postavljeni podupirači koji i danas stoje. Mi se sami organizujemo da koliko-toliko održavamo put koji redovno voda plavi kako bismo mogli da funkcionišemo. Smatramo da je ovakav odnos lokalne vlasti prema našim problemima zasnovan na političkoj osnovi usljed čega smo izloženi stradanju. Potpuno smo zaboravljeni i kao da ne postojimo za ovu vlast. Oni nama obećavaju, ali projekte realizuju u drugim selima, pa čak postavljaju asfalt i do privatnih kuća. Ovdje se radi o samo jednom kilometru puta – kazao je Zekić.

On ističe da su u selu koje broji tridesetak domaćinstava suočeni i sa nedostatkom pijaće vode.

– Mi vodu dobijamo na kašičicu, posebno u ljetnjem periodu. Radi se o bazenu na kojem je priključeno nekoliko domaćinstava iz Kalača, Seošnice i Koljena. Oni koji upravljaju tim resursom često zatvore ventil sa kojeg se snabdijeva naše selo kako bi drugi imali vodu – tvrdi Zekić.

Naglašava da je omladina mahom napustila selo u potrazi za poslom.

– Iz našeg sela su zaposlena svega dva čovjeka, dok su ostali, koji su fakultetski obrazovani otišli na Primorje, gdje rade kao konobari ili neke druge poslove za koje nisu kvalifikovani. Ovdje je praktično nemoguće dobiti posao jer su privilegovani samo oni koji glasaju partije na vlasti – tvrdi Zekić.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor