Search
Close this search box.

Sekretarijat EU ne može da dodijeli nove sate za TE

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) ne može da produži period rada Termoelektrane (TE) Pljevlja u opt-out režimu, koji podrazumijeva izuzeće od usklađenosti sa graničnim vrijednostima emisija, nakon što je to postrojenje iskoristilo 20 hiljada radnih sati.

Iz Sekretarijata EZ su agenciji Mina-business kazali da je broj radnih sati za rad u tom režimu definisan Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje i odgovarajućom odlukom Savjeta ministara.

„Bilo kakvu promjenu mogao je odobriti samo Savjet ministara, na osnovu predloga Evropske komisije (EK). Sekretarijat ne može da produži period opt-out režima rada. S obzirom na potvrdu da pravila o radu u tom režimu nijesu poštovana, Sekretarijat trenutno priprema postupke za rješavanje sporova protiv Crne Gore“, kazali su iz Sekretarija EZ.

TE Pljevlja je krajem prošle godine iskoristila 20 hiljada radnih sati u opt-out režimu, koje je trebalo da potroši u periodu od 2018. godine do kraja 2023, a nakon toga da pristupi procesu ekološke rekonstrukcije. Za tih 20 hiljada radnih sati, TE je bila izuzeta od obaveze usklađenosti sa graničnim vrijednostima emisija.

U Sekretarijatu su smatrali da će TE Pljevlja kraj rada u opt-out režimu dostići do kraja prošle godine.

Ugovorne strane je trebalo da dostave podatke o velikim postrojenjima, uključujući broj radnih sati, do 31. marta, na osnovu kojih Sekretarijat dalje odlučuje o akcijama koje će biti preduzete.

Iz Sekretarijata su napomenuli da po isteku 20 hiljada sati postrojenje može da ostane u pogonu samo ako ispunjava stroge standarde Direktive o industrijskim emisijama.

“Da bi se postigao taj cilj, rekonstrukcija postrojenja je neizbježna”, zaključili su iz Sekretarijata EZ.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija ranije je saopšteno da njihovi predstavnici pregovaraju sa EZ o dobijanju dodatnih radnih sati za TE Pljevlja. Oni su ranije kazali da crnogorska strana u pregovorima ima olakšavajuće okolnosti, kao što je pandemija koronavirusa, koja je u prošloj godini otežala uslove za izvođenje radova ekološke rekonstrukcije.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor