PUT GROSS, HILAL I RASEMA HEKALO DOBITNICI PRESTIŽNOG PRIZNANJA „ISKRA“

Svečanost na kojoj su dodijeljenje nagrade za filantropiju „Iskra“ za 2022. godinu održana je sinoć u Zetskom domu na Cetinju.
Programska menadžerka u Fondu za aktivno građanstvo Nađa Dragović istakla je da je ceremonija dodjele nagrada prilika da se oda priznanje i ukaže poštovanje svima koji doprinose stvaranju humanijeg i pravednijeg društva.
Tri nagrade pripale su našim Bjelopoljcima, preduzeću Put-Gross, Hilal fondu i Rasemi Hekalo.
Preduzeće Put-Gross iz Bijelog Polja dobio je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici. Brojne akcija ovog preduzeća usmjerene su na mlade i njihovo obrazovanje, pa je ovo preduzeće opredijelilo više od 30 hiljada eura za stipendiranje mladih.
Rasema Hekalo jedna od osnivačica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Oaza” iz Bijelog Polja primila je nagradu za građanski doprinos opštem dobru. Više od dvije decenije, Rasema je posvećena poboljšanju uslova djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom. Zahvaljujući desetogodišnjem predanom radu i humanosti ,koja je prepoznata širom Balkana, specijalno priznanje je dobio Hilal fond.
Pokrenuli su inicijativu za izgradnju Humanitarnog centra u Bijelom Polju, i prikupili 300 hiljada eura, čime su premašili potrebna sredstva, pa su 60 hiljada eura donirali Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju.
Dobitnik nagrade za individualni doprinos je učesnik i pokretač mnogih akcija dijaspore iz Njemačke – Rožajac Hajrudin Ledinić. Prikupljanje pomoći građanima Crne Gore prilikom pandemije Covid 19 kada je donirao 10.000 eura, izgradnja mosta za mještane u vrijednosti preko 70 hiljade eura, samo su neki od razloga zbog kojih je dobitnik priznanja.
Nagrada za dobročinstvo posthumno je dodijeljena dr Dušanu Kosoviću, poznatom neuropsihijataru i psihoanalitičaru. Kosović je osnovao prvo odjeljenje neuropsihijatrije u Podgorici, 1960. godine, a potom otišao u Kanadu na specijalizaciju, odakle se preselio u SAD.
Njegova supruga Rukako Kosović, osnovala je fondaciju koja nosi ime doktora Kosovića i donirala 200 hiljada eura za potrebe izgradnje Klinike za mentalno zdravlje, koja će takođe nositi njegovo ime, a čija je izgradnja počela u julu prošle godine. Specijalno priznanja za građanski doprinos opštem dobru uručeno je Gordani Sarić, profesorici francuskog i latinskog.
U rodnom Nikšiću, a i šire kao, volonterka i organizatorka brojnih priredbi, kulturnih manifestacija, književnih večeri, koncerata.Isto priznanje dobila je i humanitarna grupa „Ana Đoković – in memoriam“, koja prikuplja sredstva za one kojima je pomoć neophodna, bilo da je u pitanju bolest ili teška materijalna situacija.
Grupa je pomogla da od više od 30 osoba ode na liječenje, na stotine porodica dobiju hranu, odjeću, obuću, bolje uslove stanovanja ili jednokratnu novčanu pomoć.
Incijatori su velike humanitarne akcije „Srcem za Crnu Goru“, u okviru koje su se prikupljala sredstva za teško oboljele osobe i socijalno ugrožene porodice.
Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru uručeno je Cetinjaninu Aleksandru Vukoviću.
Vuković je pokrenuo brojne humanitarne akcije: Stazama predaka – promocija sela i razgovori sa starijima kroz Fejsbuk stranicu Visit Cetinje; Prva biblioteka na otvorenom u parku 13. Jul; Za nove cetinjske lipe – prikupljeno 400 eura ali i posađene nove lipe i mnoge druge.
Specijalno priznanje za doprinos dijaspore dobio je Sait Latić koji živi u Švajcarskoj. Poznat po dobročinstvu i brojnim dobrotvornim akcijama, a donirao je 20 hiljada eura za izgradnju mosta u Lagatorima, u Petnjici.
Specijalno priznanje za podršku mladima dobila je Coca Cola HBC. Ta kompanija je podržala projekte usmjerene na mlade u iznosu od skoro 25 hiljada eura.
Zamjenik gradonačelnika Cetinja Miloš Mudreša smatra da priznanje „Iskra” predstavlja nesebičnu želju da se ličnim djelovanjem utiče na opštu dobrobit i podsjeća na moralnu obavezu svih nas, kao članova društva, da posvećeno razvijamo društvenu odgovornost.
“Prijestonica Cetinje ima značajnu ulogu u razvoju filantropije. Kroz učešće u brojnim humanitarnim akcijama, socijalnu politiku i nastojeći da u što većoj mjeri podrži i pomogne pojedincima suočenim sa teškoćama, Prijestonica Cetinje nastoji da slijedi primjer dobitnika nagrade za filantropiju „Iskra“ podržavajući mnoge plemenite inicijative, a sa takvim radom nastavićemo i u budućem period”-poručio je Mudreša.
Dodjelu nagrade „Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Privredne komore i Fondacije „Ćano Koprivica“.
Izvor: RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor