Protest mještana potkomovskih sela: Abazović da spriječi ekološku katastrofu

Ne možemo se zadovoljavati činjenicom da Opština Andrijevica na godišnjem nivou od koncesija na šume dobije nekih 150.000 eura, kad se dobro zna da bi racionalnom eksploatacijom drvne mesa i finalnom proizvodnjom taj prihod mogao da bude 20 puta veći – kazao je Sveto Babović.

Pod motom „Stop diskriminaciji sjevera – zaštitimo životnu sredinu“ mještani Andrijevice i okolnih sela, zajedno sa civilnim aktivistima iz Plava, Murina i Bara Kraljskih blokirali su juče magistralni put Berane – Plav u trajanju od oko pola sata. Blokada je organizovana ispred zgrade Područne jedinice Uprave za šume u Andrijevici, u znak nezadovoljstva zbog dosadašnjeg načina iskorišćavanja državnih šuma od strane koncesionara. Sa skupa je poručeno da se ne radi ni o kakvoj partijskoj priči bilo koga, već da je u pitanju građanski protest radi zaustavljanja daljeg nanošenja štete lokalnom stanovništvu i uništavanja prirodnih resursa i putne invrastrukture u čitavom kraju. Zatraženo je od premijera Dritana Abazovića i nadležnih državnih organa da pod hitno preduzmu odgovarajuće mjere radi zaustavljanja sječe državne šume na lokalitetima gdje su ugrožena vodoizvorišta i gdje postoji potencijalna opasnost za aktiviranje klizišta. Takođe, zatraženo je da se što prije pristupi izmjeni zakonskih rješenja po pitanju gazdovanja državnim šumama, na osnovu kojih bi opštine na sjeveru Crne Gore i lokalno stanovništvo imali više koristi.

Stanovnik Konjuha Mileta Mišković je kazao da su mještani, zbog opasnosti od klizišta, primorani da se sele, ako se ne spriječi sječa šume iznad potkomovskih sela.

Poznato je da su za vrijeme Drugog svjetskog rata iznad sela Alje, gdje je doznačena šuma za sječu, izginuli mještani od sniježne lavine. To samo po sebi govori o kakvom se terenu radi i da je tu ćud prirode nepredvidiva. Ako se sada sa tog mjesta otkotrlja samo jedan kamen ispod mašine, on će saći u selo i napraviti štetu. Ne može se ni zamisliti šta će se desiti ako dođe do pokretanja zemljišta, jer u tom slučaju brojne kuće biće sravnjene sa zemljom. U datom slučaju nama preostaje jedino da se selimo ako se ne stopira sječa šume na ovom potezu – naveo je Mišković.

Premijer Dritan Abazović je nedavno kazao u Beranama da će se država ubrzo obračunati sa šumskom mafijom koja godinama ostavlja pravu pustoš na područjima koja su naši preci čuvali kao oči u glavi. Zato očekujemo njegovu brzu reakciju, jer se u šumama iznad naših sela u Potkomovlju sprovodi pravi ekološki zločin. Mi generalno ne optužujemo koncesionare, već državu koja im je omogućila to da rade. Oni su nam sječom šume ugrozili vodoizvoriša, uz ozbiljne prijetnje da će pokrenuti i klizišta na ovom prostoru i tako uništiti kuće i imanja brojnih mještana. Ne možemo se zadovoljavati činjenicom da Opština Andrijevica na godišnjem nivou od koncesija na šume dobije nekih 150.000 eura, kad se dobro zna da bi racionalnom eksploatacijom drvne mesa i finalnom proizvodnjom taj prihod mogao da bude dvadeset puta veći. Država je ta koja to treba da prepozna, a mi čekamo premijera Abazovića da razumije opravdanost naših zahtjeva – kazao je mještanin Konjuha Sveto Babović.Slično mišljenje iznio je i predsjednik Mjesne zajednice Košutiće Vučelja Vučeljić koji je zatražio od nadležnih organa da izdaju čvrste garancije da se eventualnom sječom šume neće ugroziti vitalni interesi lokalnog stanovništva.

Sječa šume je dozvoljena u dijelu gdje se nalazi veliko vodoizvorište Bradavac, kao i niz manjih izvora prema planini Crnogora. Mi smo tražili od nadležnih da se to zabrani i nadležni šumarski ispektor je to, nakon inspekcijskog nadzora, i uradio. Međutim, odgovorni iz Uprave za šume su to rješenje opovrgli i dozvolili koncesionaru da nastavi sječu šume. Insistiramo da onaj koji je to dozvolio da dođe i da nam garantuje da se tamo ništa neće desiti usled sječe šume. Do tada mi smo primorani da branimo ono što su nam preci ostavili u amanet, jer opravdano strepimo da ćemo ostati bez pitke vode i da će sniježne lavine uništiti čitavi kraj – kazao je Vučeljić.
Zaštititi put preko Trešnjevika

Predsjednik Mjesne zajednice Kralje Milutin Đurković pozvao je nadležne državne organe da posebnu pažnju posvete održavanju regionalnog puta Andrijevica – Mateševo preko Trešnjevika, čijem su oštećenju, kako je kazao, u dobroj mjeri kumovali koncesionari koji teškim kamionima prevoze drvnu masu.

Koncesionari uništavaju sve pred sobom, i vode i imanja ljudima i sve druge vrijednosti. Oni nijesu poštedjeli ni put koji od Andrijevice preko Trešnjevika, kao najkraća veza sa autoputem, vodi do Kolašina. Oni prevozeći balvane teškim kamionima iza sebe ostavljaju ogromne kratere na kolovozu. To je prava sramota, jer se radi o veoma važnoj saobraćajnici. Zato pozivamo državu da to sankcioniše i konačno ovaj put dovede u red – naveo je Đurković.

Protest u Andrijevici je uslijedio nakon što su prije nekoliko dana radnici, angažovani od strane preduzeća Bojkomerc, izvršili sječu stabala u državnoj šumi iznad sela Košutiće. Mještani su juče ponovili da od Uprave za šume traže da pod hitno raskine ugovor koji je sklopljen sa kompanijom Bojkomerc po pitanju eksploatacije drvne mase sa ovog područja. Naveli su da će fizički spriječiti svaku dalju radnju u pomenutim šumama, da očekuju pozitivan odgovor od nadležnih i donošenje zakonskih propisa koji bi bili od koristi za mještane.

Pojedinci su zgrtali milione, dok se naš narod raseljavao po bijelom svijetu. Šume nestaju, a sela ostaju pusta. O interesima mještana niko ne vodi računa. Poručujemo dosta je bilo, nastavljamo borbu sve dok iz nje ne izađemo kao pobjednici – naglasila je predsjednica Mjesne zajednice Konjuhe Vera Ćirić.

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor