Search
Close this search box.

Proglašeni najpopularniji cvijet i biljka za 2024. godinu

Cvijet u sebi krije posebnu simboliku, a biljka će vam pomoći da pročistite vazduh u kući

Ako tražite inspiraciju za nove baštovanske poduhvate, bilo da se radi o idejama šta da uzgajate na otvorenom ili o novim kućnim biljkama koje ćete dodati svojoj kolekciji, postoji mnogo trendova u bašti za godinu pred nama koje treba razmotriti. Stručnjaci iz 1-800-Flovers nedavno su objavili koji će cvijet i sobna biljka biti najpopularniji u 2024. godini.
 Cvet godine 2024: Božur
Odabran za cvijet godine zbog svoje ljepote i simbolike, mirisni božur se često uključuje u svadbene bukete i popularan je kad se šalje cvijeće osobi koju posebno volimo.

Božuri daju naborane bogate cvjetove u nizu raznih boja, u rasponu od blijedoružičaste do jarkocrvene. Predivan su dodatak baštama, jer su poznati po tome što su dugotrajan cvijet. Božuri, sa svojim živahnim i delikatnim laticama, savršen su poklon za romantične i svečane prilike.

Gajenje božura u bašti može biti zadovoljavajuće iskustvo, budući da su ovi prelijepi cvjetovi i relativno laki za održavanje. Evo nekoliko ključnih koraka za uspešno gajenje božura:

Izbor lokacije i sadnja – Božuri najbolje uspijevaju na sunčanim mjestima gdje dobijaju najmanje šest sati direktnog sunca dnevno. Izbjegavajte sadnju u dubokoj sjenci ili na vjetrometni.

Vrsta zemljišta – Preferiraju dobro drenirano, plodno zemljište. Ako je potrebno, poboljšajte kvalitet zemljišta dodavanjem organskog komposta.

Zalivanje – Božuri zahtijevaju redovno zalivanje, naročito tokom sušnih perioda. Važno je održavati zemljište vlažnim, ali ne previše natopljenim.

Štetočine – Božuri mogu privući mrave, ali oni nisu štetni za biljku. Ipak, ako primijetite druge štetočine, koristite odgovarajuće insekticide.

Biljka godine 2024: Filodendron

Omiljeni zbog toga što je kućna biljka koja se lako održava filodendron je veoma tražen kako među početnicima u uzgajanju bijaka, tako i kod iskusnih baštovan. Filodendron ne samo da donosi dašak prirode u vaš dom, već i čisti vazduh. Ove biljke su efikasne u apsorpciji toksina iz vazduha, što ih čini ne samo lijepim, već i korisnim za domaćinstvo.

Porijeklo – Filodendroni su porijeklom iz tropskih šuma Centralne i Južne Amerike. U prirodi, ove biljke često rastu kao epifiti, pričvršćene za druge biljke ili stabla. Postoji više od 400 vrsta filodendrona, u rasponu od puzavica do velikih, samostojećih biljaka.

Karakteristike – Ključna karakteristika filodendrona je njegov bujan, zeleni list. Listovi mogu biti različitih oblika i veličina, od malih i srcolikih do velikih i lobiranih. Neki filodendroni, kao što su Filodendron selloum ili Filodendron xanadu, razvijaju impresivne, duboko urezane listove.

Njega i održavanje – Filodendroni preferiraju svijetla, ali ne direktno osvijetljena mjesta. Direktno sunčevo svjetlo može da izgori listove, dok nedostatak svjetlosti može da uspori rast.

Zalivanje: Važno je održavati zemljište vlažnim, ali ne previše natopljenim. Zalivajte biljku kada gornji sloj zemlje postane suv na dodir.

Vlažnost vazduha – Filodendroni vole vlažnu sredinu. Redovno prskanje listova može pomoći, posebno tokom zimskih mjeseci kada je vazduh suv zbog grijanja.

Razmnožavanje – Filodendroni se lako razmnožavaju reznicama. Jednostavno odsijecite dio stabljike sa listom i nekoliko korijena i posadite u vlažnu zemlju.

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor