Pročitajte kako će Glavni grad pomoći poljoprivrednim proizvođačima

Imajući na umu globalnu nestašicu hrane kao i ubrzan rast cijena, Glavni grad je posredstvom Službe za podršku poljoprivredi pokušao da, kroz širi dijapazon ponude i mogućnosti, pruži dodatnu podršku poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije glavnog grada.

“S tim u vezi, kroz Sporazum o saradnji sa Opštinom u okviru Glavnog grada – Golubovci, ove godine povećan je iznos subvencije za podršku žetvi žitarica i berbi kukuruza tako da će poljoprivrednici sa cijele teritorije glavnog grada biti u obavezi da za ralo požnjevene pšenice plate 15 eura, dok je preostalih 15 eura obuhvaćeno subvencijom. Kada otpočne berba kukuruza, poljoprivrednici će biti u obavezi da po ralu obranog kukuruza plate 15 eura, a preostalih ostatak 25 eura će biti subvencionirano. Kroz podršku od 50 odsto za žitarice i 65 odsto za kukuruz, stimulišemo proizvodnju deficitarnih proizvoda sa preko 55 odsto više sredstava u odnosu na prošlu godinu”, navodi PG Biro.

Rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi Glavnog grada, sa saradnicima, posjetio je poljoprivrednike, te je prilikom obilaska konstatovano da žetva teče nesmetano, da su površine pod zasadima slične kao i prethodne godine, ali da je prinos nešto manji zbog činjenice da mnogi poljoprivrednici nijesu đubrili parcele ili su to uradili mnogu skromnije nego prethodnih godina zbog enormnih cijena vještačkog đubriva.

“Ukoliko vremenske prilike budu ovakve i narednih dana, žetva će na teritoriji Glavnog grada biti okončana tokom naredne dvije sedmice, pa molimo sve zainteresovane da se na vrijeme jave vršiocima žetve ili Službama za poljoprivredu Glavnog grada i Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci”, navodi PG Biro.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor