Preminuo zadnji vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini poslije duge bolesti, saopštila je Centralna klinička bolnica, prenijele su RIA Novosti.

Mihail Gorbačov je bio politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Rođen je 2. marta 1931. u mjestu Privoljnoje blizu Stavropolja u južnoj Rusiji.

Gorbačov je Komunističku partiju Sovjetskog Saveza stupio 1952. u svojoj 21. godini, a 1966. je dobio dopisnu diplomu agronoma-ekonomiste od Poljoprivrednog instituta. Njegova karijera je napredovala brzo i 1970. je naimenovan za Prvog sekretara za poljoprivredu i sledeće godine je postao član Centralnog komiteta.

Od 1972. je bio na čelu sovjetske delegacije u Belgiji, a dvije godine kasnije, 1974. je postao predstavnik u Vrhovnom sovjetu i predsjednik stalne komisije za pitanja omladine. Godine 1979, Gorbačov je unaprijeđen u Politbiro.

Nakon smrti Konstantina Černjenka, Mihail Gorbačov je izabran za generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Njegov pokušaj reformi je doveo do kraja Hladnog rata, ali je takođe doveo i do kraja vrhunske političke vlasti Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) i do raspada Sovjetskog Saveza.

Jedna je od najznačajnijih političkih figura druge polovine 20. vijeka. Nakon potpisivanja sporazuma o prestanku postojanja SSSR-a, 1991. godine, podnio je ostavku na mjesto predsjednika.

Protivnici njegove politike osuđivali su ga za ubrzani raspad Sovjetskog Saveza koji je, kako smatraju, doveo do pada globalnog uticaja Rusije i ubrzao ekonomski kolaps zemlje koji je uslijedio.

Nagrađen je Nobelovom nagradom za mir 1990.

Jedini je vođa SSSR-a koji je u toj državi rođen, jer je svaki prethodni bio rođen u Ruskom carstvu.

izvor: pvinformer

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor