Perko i Perka iz Berana odletjeli na jug

Jedini par bijelih roda koji se nastanjuje u Crnoj Gori, u Beranama, odletio je nazad za postojbinu, gdje će provesti zimu, a u Centru za zaštitu i proučavanje ptica očekuju da ih ponovo vide u aprilu sljedeće godine.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Portalu RTCG je rečeno da su bijele rode Perko i Perka odletjele na daleki put 20. avgusta.

“Njihovo stanište je Afrika. One će do tamo letjeti preko istočnog Mediterana, preko Turske, odnosno Istanbula, do Bliskog istoka. Ovog puta, po prvi put od kada dolaze u Crnu Goru, odnosno u Berane, bijele rode su izlegle pet ptića i svih pet je opstalo i vraća se sa svojim roditeljima za Afriku”, kazali su iz CZIP-a.

Oni su objasnili da rade monitoring, odnosno da bijele rode u Beranama osmatraju svakodnevno kamerama i bilježe sva njihova kretanja, od dolaska, preko parenja i izlijeganja ptića, pa sve do povratka.

Par bijelih roda u svom gnijezdu na stubu u prometnoj “Polimskoj ulici” u Beranama prvi put su primijećene u proljeće 2012. godine.Te godine rode su izlegle tri pilića sa kojim su krajem ljeta otišle nazad u svoju postojbinu.Kada su 2012. godine stigle u Berane, ornitolozi su objasnili da je to jedini par bijelih roda koji je poslije više decenija doletio i nagnijezdio se u Crnoj Gori, što je izazvalo izuzetnu pažnju javnosti.Ukazali su na zanimljivost da je bijelih roda bilo u svim zemljama u našem okruženju, u Bosni, na Kosovu, u Albanji, u Hrvatskoj, u Srbiji, a kod nas, i pored izvanrednih uslova ne duže vrmena, šest ili sedam decenija, što je i za eksperte bilo vrlo čudno.

Ornitolozi objašnjavaju da je roda u mitologiji simbol plodnosti i da predstavlja pticu urbanih sredina, koja se ne plaši ljudi.

Oni nemaju odgovor na pitanje zašto je bijela roda, pored idealnih sredina kao što su Skadarsko ili Plavsko jezero, odabrala baš Berane, ali kažu da stanovnici ovog grada imaju privilegu da joj poslije toliko vremena budu svake godine domaćini.Kako dolaze godinama i svaki put svoje gnijezdo dorade, ono je već bilo postalo preteško i opterećivalo elektručne kablove na kojima se nalazi.

Elektroprivreda Crne Gore i Centar za zaštitu ptica su, zbog toga, prije nekoliko godina napravili posebnu metalnu konstrukciju za gnijezdo, koje može dostići prečnik i do dva metra.

Gnijezdo je, kako su to ornitolozi objasnili, napravljeno po svim svjetskim standardima, od metalne konstrukcije i izdignuto iznad električnih kablova, tako da više nema straha da se napravi neki kuršlus.Rode su ove godine, deseti put za redom, stigle sa početkom proljeća, kada ih, kazali su iz CZIP-a, sasvim sigurno treba očekivati i naredne godine.

“Naše kamere su 20. avgusta, zabilježile njihovo polijetanje. Pratili smo neko vrijeme da nijesu negdje u lovu i da se možda ne vrate u gnijezdo, ali sada sa sigurnoću možemo reći da su se odselile. Čekaćemo ih da nam se vrate sljedeće godine u aprilu”, kazali su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Izvor:rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor