Prava Crna Gora jednoglasno za obaranje Vlade: Danas okončati stodnevnu agoniju pučista

Predsjedništvo Prave Crne Gore jednoglasno je donijelo odluku da Prava Crna Gora danas glasa za nepovjerenje 43. Vladi Crne Gore, da Prava Crna Gora, ukoliko inicijativa za glasanje bude povučena, 2. septembra 2022. glasa za nepovjerenje 43. Vladi Crne Gore, da Prava Crna Gora 2. septembra glasa za razrješenje predsjednice Skupštine Crne Gore, a sve u skladu sa konsenzusom političkih partija pobjednica 30. avgusta, iskazanog zahtjevom za razrješenje 43. Vlade Crne Gore i razrješenje predsjednice Skupštine Crne Gore.

“Predsjedništvo je konstatovalo da premijer Dritan Abazović nije pokazao političku volju za adekvatnim reformama i otklonom od saradnje sa DPS-om, što je, između ostaloga, pokazao neustavnim glasanjem za “Zetske zakone”, jednostranim utvrđivanjem liste kandidata za Sudski savjet, kao i ćutanjem o konkretnom planu rekonstrukcije i budućnosti postojeće Vlade”,navode iz Prave Crne Gore.

Kada je u pitanju potpisivanje Temeljnog ugovora koje je Prava Crna Gora podržala, dodaje se, Predsjedništvo je sa žaljenjem konstatovalo da vraćanjem DPS-a u tokove političkog odlučivanja, ne samo da se dovodi u pitanje položaj Crkve u Crnoj Gori, nego i društveni konsenzus oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i očigledno ceremonijalni potpis na Temeljni ugovor, kojim se toliko diče URA i SNP, a koji bestidno danima zloupotrebljavaju za očuvanje fotelja.

“Prava Crna Gora konstatuje da navedeno samo potvrđuje odavno iznešen stav naše Partije da im, a naročito SNP-u, Temeljni ugovor služi kao “smokvin list” za izdaju 30. avgusta i vraćanja DPS-a u centralne tokove političkog odlučivanja . Nažalost, snaga i odlučnost tog potpisa najbolje je odmjerena kada su nakon njegovog potpisivanja počele masovne huliganske provokacije korišćenjem zastava, projektora, divljačkog skandiranja i drugih rekvizita, gdje je porušen odnos države prema Temeljnom ugovoru, već na prvom praktičnom ispitu”, ističu u Pravoj.

Na Predsjedništvu je rečeno da je čitavu hajku pokrenuo ministar GP URA Filip Adžić, malicioznom i netačnom objavom na društvenim mrežama, lažno optužujući monahinju iste Crkve.

“Posebno zabrinjava što GP URA, ni Filip Adžić se do dan danas nisu izvinili zbog lažne objave, a kamoli pomislili da zaštite prava koja su ceremonijalno potvrdili Temeljnim ugovorom”, ističe se u saopštenju.

Predsjedništvo Prave Crne Gore ukazuje da se ne može ciglama iz temelja statusa Crkve u Crnoj Gori, pokrivati krov koji se sastoji u potpisivanju Temeljnog Ugovora.

“Takođe, ne može se vraćati u život Milo Đukanović i DPS, destabilizovati država, provocirati Crkva, u ime potpisivanja Temeljnog Ugovora i to treba da znaju i GP URA i SNP. Na Predsjedništvu Prave Crne Gore jasno je zaključeno da se ne može paušalno pričati “o rekonstrukciji Vlade”, a glasati o krađi izbora u Podgorici sa DPS-om, administrativnoj i privrednoj kičmi Crne Gore, protjerivanjem Zećana sa biračkog spiska već zakazanih izbora u Podgorici, jednostranim utvrđivanjem liste kandidata za Sudski savjet pod dirigentskom palicom DPS-a, vraćanjem na rukovodeće funkcije u javnoj upravi korumpiranih kadrova DPS-a i njegovih satelita”, stoji u saopštenju Prave.

Predsjedništvo Prave Crne Gore podsjeća da su URA i SNP, uz podršku DPS-a, u Vladu o kojoj se danas glasa, uveli Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, a da Dritan Abazović osim paušalnih najava navodnih rekonstrukcija, u skupštinsku proceduru nije ni procesuirao inicijative za njihova razrešenja.

“Konstatujemo: javnost, a ni politički subjekti koji treba da odlučuju o sudbini Vlade, nisu dobili nikakav predlog i plan rekonstrukcije Vlade, niti predlog i plan budućih političkih procesa, ništa, osim paušalne, medijske najave navodnog početka priče o rekonstrukciji, “od ponedeljka” ili “od subote”. Ako URA želi da nastavi politiku otvorenog vraćanja DPS-a samo neka nastavi, mi ćemo opteretiti taj neustavni brak na svaki mogući način, uključujući i rušenje Vlade zbog narasle sujete bračnih drugova”, navode u Pravoj.

Prema njihovim riječima, o dvobračnosti URE najbolje govori to što je dvobračnost predviđena kao klasično krivično djelo u crnogorskom pravnom sistemu, dok je politička dvobračnost djelo koje obezvređuje ugled političara i političkih organizacija u korist organizovanog kriminala koji počiva na premisi “da su svi isti i da je u politici sve dozvoljeno.”

“Ovo posredno važi i za SNP, koji je prihvatio ponižavajuću ulogu “držanja svijeće” učesnicima ovog neustavnog političkog braka. Prava Crna Gora je od prvoga dana izbora nelegitimne 43. Vlade Crne Gore bila i ostaje najtvrđa opozicija i brana kriminalu i izdaji 30. avgusta, stoga već danas treba okončati stodnevnu agoniju pučista”, zaključuju u Pravoj.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor