Potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

Potvrđen je drugi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori, saopštio je Institut za javno zdravlje.

„Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdila je još jedan (drugi slučaj) obolijevanja od majmunskih boginja. Ovaj slučaj nije u epidemiološkoj vezi sa prethodnim (prvim) slučajem.

Sprovedene su sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti. Takođe, obavještene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima“, navode u saopštenju.

Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja.

Majmunske boginje obično počinju povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj, podsjećaju iz IJZ-a.

Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa koja prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu.

Bolest obično traje 2-4 sedmice.

„Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija“, navode iz Instituta.

Građanima savjetuju da se o samoj bolesti informišu na sajtu Instituta https://www.ijzcg.me/me/majmunske-boginje i obrate ljekaru u slučaju sumnje na obolijevanje od majmunskih boginja.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će nastaviti da prati epidemiološku situaciju u vezi sa obolijevanjem od majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obavještavati javnost, naveli su.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor