Potoci nabujaju čim padne kiša: U andrijevičkim selima mnogi putevi van funkcije

Na području Andrijevice oštećeni su skoro svi lokalni i nekategorisani putevi, naglašavaju iz Komunalnog preduzećaSaobraćajnice na teritoriji opštine Andrijevica iziskuju konstantnu popravku i znatna ulaganja, a na to ukazuju i česte intervencije nadležnih službi na brojnim lokalnim i nekategorisanim putevima.

Iz Komunalnog preduzeća navode da svakodnevno rade na sanaciji šteta od poplava, ali da i pored toga brojni putevi na seoskom području još uvijek nijesu osposobljeni za normalno odvijanje saobraćaja.

– Na području Andrijevice oštećeni su skoro svi lokalni i nekategorisani putevi. Naročito su oštećeni putevi koji vode ka potkomovskim selima. Bili smo svjedoci da su brojna domaćinstva zbog stradale infrastrukture bila odsječena od svijeta. Zato smo konstantno radili kako bismp sve saobraćajnice učinili prohodnim. Brojne urgentne tačke samo su privremeno sanirane, a za neku potpunu rekonstrukciju potrebna su znatna ulaganja – saopštavaju iz andrijevičkog Komunalnog preduzeća.                                                                                      -FOTO: D. J.

Naglašavaju da poseban problem predstavljaju brojna klizišta koja se aktiviraju čim krenu da padaju kiše.

– U poplavama koje su se desile prije deset godina glavni put koji povezuje potkomovska sela sa Andrijevicom pretrpio je mnoštvo oštećenja. Tom prilikom rijeka je na više mjesta potkopala trup puta koji ni do današnjih dana nije doveden u red. Ta oštećenja predstavljaju pravu opasnost za učesnike u saobraćaju, naročito u zimskom periodu kad se kolovoz zaledi. Klizišta su prisutna i na brojnim drugim putevima i ona se aktiviraju čim počnu da padaju kiše, tako da su neizbježne svakodnevne intervencije – navode iz Komunalnog preduzeća.

Nekontrolisana sječa šume uslovila izlivanje rijeka

Mještani potkomovskih sela navode da je nekontrolisana sječa šume u dobroj mjeri uslovila izlivanje rijeka i drugih vodotoka iz svojih korita.

Istakli su da bi se u narednom periodu moralo više računa voditi o planskoj eksploataciji drveta.

– Svjedoci smo da se poslednjih godina pored rječnih korita i potoka vrši nekontrolisana sječa šume. Sve se to radi bez ikakvog reda, tako da na obalama ostaju ogromne količine otpada. Čim malo vode nadođu, rijeke nose taj otpad. Tako ogromne količine otpadnog drveta zatvaraju prolaz vodotocima i stvaraju na njima prava mala jezera. Nakon što se ta jezera otčepe voda jurne u velikom naletu noseći sve pred sobom. To je velika opomena za neka dolazeća vremena i signal ljudima koji su zaduženi za poštovanje šumskog reda da spriječe javašluk u našim šumama – naglašavaju mještani potkomovskih sela.

Podsjećamo, Evropska investiciona banka odobrila je prije deset godina Vladi kreditno zaduženje od deset milona eura u cilju sanacije šteta od poplava na sjeveru Crne Gore.

Od tih sredstva tri miliona eura bila su predviđena za popravku i rekonstrukciju stradale infrastrukture u opštini Andrijevica. Međutim, kako navode mještani andrijevičkih sela, od tog novca jedino je izvršena popravka klizišta u mjestu Smoljevice, dok su sva druga oštećenja na putu prema Konjusima i Jošanici ostala nesanirama.

– Znamo da je utvrđeni program nalagao da se određena klizišta pod hitnio saniraju. Znamo da su za tako nešto opredijeljene i pare, ali nije nam jasno što se ovoliko kasni sa rješavanjem ovog opasnog problema. Sličnih klizišta ima još i ti odroni nijesu nimalo bezazleni. Zato insistiramo da država opredijeli više novca za rješavanje vitalnih problema lokalnog stanovništva – ističe Slobodan Vučeljić, mještanin Košutića.                                                                       -FOTO: D. J.

Na saobraćajne probleme ukazali su i mještani Talanovca koji navode da je na više mjesta na vodotocima potrebno postaviti šire propuste.

– Čim padne kiša potoci nabujaju i prekidaju saobraćaj na putu koji od naših kuća vodi do grada, jer postavljeni propusti ne mogu da prihvate bujicu. U tom sličaju interveniše Komunalna služba i to veoma često. Zato je neophodno uske cijevi na vodotocima zamijeniti znatno širim – ističe mještanin Željko Jovović.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor