Search
Close this search box.

Popović Samardžić: Na funkcijama nestručni kadrovi, nekim ljekarima plate 5.000 eura

Ljekarima su plate povećane 100 odsto i sada treba poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite građana i regulisati dopunski rad, što se od januara nije stiglo od politikantstva

Predsjednica Sindikata doktora medicine, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Milena Popović Samardžić ocijenila je u razgovoru za “Dan” da dugogodišnje gomilanje dugova u sistemu zdravstva ukazuje na loš menadžment u kontinuitetu, jer se “na nekim važnim pozicijama koje ne trpe politikantstvo, postavljaju političke figure”. Ona je ocijenila da je puno neriješenih problema, ali i poručila da podržava rigorozne kontrole dopunskog rada u zdravstvu, te da se nakon povećanja plata ljekarima treba pozabaviti kvalitetom zdravstvene zaštite koju dobijaju građani.

Ukupan dug Fonda za zdravstveno osiguranje za ljekove i druge troškove u zdravstvu iznosi 65 miliona eura, a ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručio je prošle sedmice na sjednici Vlade da će bez rebalansa budžeta, koji je inače usvojen prije tri dana, doći do toga da država nema sredstava da kupi ljekove i isplati plate zdravstvenim radnicima.

Popović Samardžić kaže da je ne iznenađuju loši scenariji, jer se kod nas odluke, kao što je ukidanje naplate doprinosa za Fond zdravstva, donose naprečac, samo jedno jutro osvanu na portalima i u novinama, nakon toga prepucavanja i dobacivanja čija je odgovornost da li će ili ne biti rebalansa, kao da neko sa nama igra ping -pong. Ona je podsjetila da su dugovi godinama bili po 40 ili više miliona eura, da je jedne godine izmiren kompletan, ali da je situacija ubrzo bila ista.

– To ukazuje na jedan loš menadžment u kontinuitetu u Crnoj Gori. Odmah bi napravila paralelu, decenijama imamo visok dug Fonda koji nameće pitanje gdje je problem – da li u lošem planiranju, u nedovoljnom budžetu, lošoj kontroli potrošnje ili jednostavno lošem upravljanju. Mi vrlo dobro znamo na koji način se dolazi na upravljačke pozicije u Crnoj Gori, ali decenijama nećemo ništa da učinimo. Upravo na nekim važnim pozicijama koje ne trpe politikantstvo dobijamo samo političke figure, nigdje se ne postavlja pitanje njihove kompetencije, stručnosti. Dakle, vi istovremeno možete da budete kandidat u Ministarstvu poljoprivrede i zdravstva, a da dilema samo bude gdje ćete da izaberete da budete ministar. To može da se desi samo u Crnoj Gori – ističe Popović Samardžić.

Cerović pitajte gdje sve radi

Na pitanje da li smatra da njena koleginica u Ljekarskoj komori Žanka Cerović, koja je predsjednik, istovremeno i ljekar i pomoćnik direktora KCCG u Podgorici, te je angažovana i u nekoliko privatnih ustanova, može kvalitetno da obavlja sve funkcije i poslove u javnom zdravstvu, Popović Samardžić je kratko kazala: U koliko ustanova radi, nju pitajte. Ja sam Milena Popović Samardžić“.

Prema njenim riječima, i dalje se vidi da postoji jak upliv improvizacija i nestručnog rada koji proizilazi iz pozicije, a pozicija obično nijesu ljudi koji su tu došli na osnovu svojih kompetencija, već su tu ili na osnovu svoje političke pripadnosti ili zbog toga što su prijemčivi.

– Dakle, nemaju glasa, nego samo klimaju. To su neki profili koji i dalje diktiraju kurs vrlo pogrešno, oni bi mogli biti mnogo bolje iskorišćeni na nekim drugim pozicijama. Na ovim poslovima nanose štetu i vidim da se ta anomalija ne suzbija. I dalje ne želimo da damo šansu stručnosti. To želim da iskritikujem i kod sadašnjeg ministra Šćekića i kod prethodnog ministra Jelene Bojović Borovinić – kazala je Popović Samardžić napominjući da su imali jedan sastanak sa Šćekićem na kome su iznijeli brojne predloge, ali da je mišljenja da on “taj potencijal ne koristi. Kako dodaje, sa Bojović Borovinić su često razgovarali, ali je pitanje koliko je od predloženog prihvaćeno.

Na pitanje da li je ukidanje naplate doprinosa za Fond zdravstva jedan od razloga za probleme koji su sada kulminirali, Popović Samardžić je ocijenila da se sada o tome može samo spekulisati, jer je tako važna odluka donesena bez razgovora i analiza, koje bi bile predstavljene javnosti.

– Ako ćemo da finansiramo zdravstveni sistem iz poreza što je očigledno bila ideja, onda moramo da imamo besprekornu poresku politiku – kazala je ona.

Ona je izjavila da su ljekarima sto odsto povećane plate od 1. jula, ali i poručila da je to opravdano, bez obzira na trenutno izuzetno tešku ekonomsku krizu. Povodom informacija da su u Kliničkom centru Crne Gore pojedini ljekari i ranije imali velike plate i do 3.000 eura, Popović Samardžić je kazala da u Sindikatu doktora imaju informaciju da su u nekim slučajevima bili plaćeni i po 4.000 i 5.000 eura mjesečno. Prema njenim riječima, postojao je dugogodišnji problem da je zbog lošeg ekonomskog stanja otišao veliki broj ljekara, sve više ih odlazi i u privatni sektor dok, sa druge strane, velika većina građana ne može sebi da priušti liječenje u privatnoj ustanovi.

Povodom podataka da uprkos povećanju plata, veliki broj ljekara iz javnog zdravstva i dalje radi kod privatnika, dok su liste čekanja pacijenata u KCCG i dalje dugačke, Popović Samardžić je poručila da sada treba sprovesti pooštrenu kontrolu dopunskog rada.

– Zdravstveni sistem sada građanima treba da obezbijedi veći kvalitet zdravstvene usluge. I to je cilj svih nas, to je i platforma Sindikata doktora. Kao što ste rekli, ne može više da se stigne da ljekar bude na tri-četiri mjesta, da zdravstveni sistem bude sigurna stolica, već da se opredijelimo ili kod privatnika ili u državni sektor. Zakon dozvoljava dopunski rad, ali je i to ostalo neregulisano. Na tome je trebalo da se radi od januara, ali se nije stiglo od politikantstva i raspodjela fotelja u ovoj državi – rekla je Popović Samardžić.

Ona je poručila da će doktori dijeliti sudbinu svih građana ako dođe do pogoršanja ekonomske krize, ali da” više ne može biti da političari zadržavaju privilegije i da su u tome vrlo raskalašni, a da se ovamo nemaština i neke socijalne prilike prebijaju preko leđa nas i svih graćana”.

– Mi smo sada u Zakonu o zaradama, i sad ako budu htjeli da smanjuje plate ljekarima, moraće da ih smanjuju i sebi, odnosno funkcionerima. Niko ne može da nas ubijedi da 1.800 ljekara može da ugrozi budžet jedne države, onda tog budžeta i nema. To je za ljekare povećanje od sedam miliona, to je jedna bolja kuća u Porto Montenegru – kazala je Popović Samardžić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor