Ponovo zagađena voda na jezeru Otilovići, građani neinformisani

NVO Breznica saopštila je da je prekjuče je ponovo došlo do zagađenja vode u jezeru Otilovići uljem i naftnim derivatima.

    (Foto: NVO Breznica)

Mišljenja smo da je ovo još jedan namjeran i smišljen akt, pogotovo što se ponavlja već treći put u posljednjih godinu dana”, navodi u izjavi za medije Milorad Mitrović iz NVO Breznica.

Mitrović kaže da niko od nadležnih nije našao za shodno da građane obavijesti o potencijalnoj opasnosti po njihovo zdravlje.

“Juče smo podnijeli prijavu Upravi za inspekcijske poslove i pojedinačno obavijestili Vodoprivrednu i Ekološku inspekciju o incidentu”, kaže Mitrović.

Voda iz akumulacije se, kako kaže, već više decenija koristi za vidosnabdijevanje i to sa sve većim učešćem u odnosu na druge izvore.

“Problem je što nisu uspostavljene zakonom propisane zone sanitarne zaštite, a korisnik SRK Lipljen sve vrijeme je koristio i koristi akumulaciju kao ribolovnu vodu”, navodi Mitrović.

On poručuje i da je pravo na zdravu pijacu vodu stavljeno u red osnovnih ljudskih prava, i sve što je u vezi sa tim mora biti u skladu sa dobrom praksom i standardima.

“Nepoznanica je i to što građani i javnost još uvijek nemaju informacije o tome da li su policija i Osnovno državno tužilaštvo pronašli počinioce ranijih incidenata i trovanja građana i da li je iste procesuiralo”, zaključuje Mitrović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor