Pomorci traže pomoć od države

Iz Unije pomoraca Crne Gore, Udruženja agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca i Udruženja pomorskih kapetana ukazali su na potrebu proglašenja pomoraca ključnom transportnom radnom snagom, po ugledu na zemlje EU i Veliku Britaniju, koje su već donijele određene mjere u tom pravcu.

ilustracija: pixabay ilustracija: pixabay

Taj status zatražili su zbog posljedica pandemije virusa korona u dopisu koji su proslijedili premijeru Dušku Markoviću.

S obzirom na specifičnost situacije, takav status bi, poručuju, pomorcima omogućio da bez odlaganja i ograničenja otputuju u predviđenu luku ukrcaja, odnosno da se vrate u zemlju, tj. mjesto prebivališta.

Na brodskim kompanijama trenutno je zaposleno oko tri hi ljade crnogorskih pomoraca čiji se radni angažman realizuje van naše zemlje.

Iz pomorskih organizacija naglašavaju da su Međunarodna komorska brodarska organizacija (ICS) i Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) 19. marta već pokrenule inicijativu ka relevantnim institucijama koje djeluju u okviru Ujedinjenih nacija.

Takođe, Komisija EU je 17, odnosno 23. marta donijela preporuke svojim članicama za uspostavljanje „zelenih” i li slobodnih prelaza na graničnim prelazima, odnosno zaštitnim mjerama u cilju zaštite zdravlja i obezbjeđivanja dostupnosti roba i osnovnih usluga.

“Ovim uputstvima našim pomorcima se priznaje status „transportnih radnika“ i time omogućava slobodan prolaz do EU luka. Međutim, ova mjera u praksi, zbog različitog tumačenja pojedinih zemalja članica EU, još nije sprovedena za naše pomorce. Takođe, ova uputstva imaju privremeni karakter i traju 30 dana”, navode oni.

Predlažu i da se državna administracija obrati Hrvatskoj kao članici EU da omogući tranzit našim pomorcima do luka EU ili aerodroma.

“Predlažu i izdavanje zdravstvenog uvjerenja- potvrde na engleskom jeziku”, navodi se u dopisu koji potpisuju pomorski kapetani Neđeljko Radulović (UPCG), Nenad Lazović (UAPZCG) i Marijo Pilastro (UPKCG).

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor