Search
Close this search box.

Pomoći će privredu sa 163,4 miliona eura

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je juče rješenje da je novi četvrti vladin paket pomoći privredi, vrijedan oko 163,4 miliona eura, u skladu sa zakonom.

Četvrti paket mjera Vlada bi trebalo da usvoji na sjednici u četvrtak

Prema podacima iz rješenja AZK, riječ je o paketu koji je podijeljen u četiri segmenta.

U prvom kvartalu ove godine planirane su subvencije, odnosno davanjau iznosu od 35,15 miliona eura, dok će olakšice, odnosno oslobađanje troškova, biti u iznosu od 126,5 miliona eura.

Četvrti paket mjera Vlada bi trebalo da usvoji na sjednici u četvrtak.

Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva u iznosu od sedam miliona eura, i to u prvom kvartalu. Taj segment odnosi se na jednokratnu pomoć od 100 eura za osobe koje su krajem prošle godine bile upisane u registar nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

“Za korisnike materijalnog obezbjeđenja opredjeljuje se jednokratna novčana nadoknada u iznosu od 50 eura po porodici sa jednim ili dva člana i 100 eura po porodici sa tri ili više članova. Za sve penzionere koji primaju penzije u Crnoj Gori, a čija je vrijednost manja od iznosa minimalne zarade (222 eura) opredjeljuje se 50 eura jednokratne novčane pomoći. Za korisnike prava na lične invalidnine preko Centara za socijalni rad opredjeljuje se 50 eura jednokratne novčane pomoći”, piše u dokumentu AZK.

Drugi segment četvrtog paketa pomoći je podrška privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cijene zakupa prostorau državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, skraćenje roka povraćaja PDV-a, ali i novouvedene mjere kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaci ju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

Za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada u prvom kvartalu spremno je 22 miliona eura.

Treći segment novog paketa pomoći su dodatne mjere podrške za turizam i ugostiteljstvo. Tu se podrazumijeva mjera umanjenja godišnje naknade za korišćenje morskog dobra, koja je vrijedna 3,5 miliona eura, subvencionisanje turoperatora u prvom kvartalu od 150.000 eura i nova mjera turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike i podrška izdavaocima privatnog smještaja u iznosu od 5,5 miliona eura u prvom kvartalu.

“Svim zdravstvenim i prosvjetnim radnicima dodjeljuju se turistički vaučeri u vrijednosti do 200 eura, koje, posredstvom domaćih turističkih agencija, mogu iskoristiti do 1. juna 2021. godine. Turistički vaučeri validni su samo za registrovani privatni smještaj. Korišćenje vaučera je jednokratno. Vlasniku privatnog smještaja biće uplaćen novac po osnovu turističkog vaučera 10 dana nakon realizacije aranžmana. Globalne turističke platforme poput Booking.com i AirBnB ne mogu se koristiti u posredovanju. Detaljnu proceduruu vezi implementacije ove mjere Ministarstvo ekonomskog razvoja će objaviti naknadno”, piše u dokumentu AZK.

Četvrti segment četvrtog paketa pomoći su dodatne mjere podrške za poljoprivredu i ribarstvo. Tu spada program intervencija na tržištu poljoprivrednih proizvoda, proizvodaribarstvai akvakulture, što je u suštini nastavak mjere koja je pokrenuta u drugom paketu mjera. Radi se o davanju na nivou godine u iznosu od 1.724.000 eura. Vlada planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali tu nije naveden iznos podrške.

“Trgovci, ugostitelji i drugi subjekti koji na tržištu nude poljoprivredno-prehrambene proizvode će za vrijeme trajanja epidemije Kovid-19 i tokom saniranja posledica virusa posebno voditi računa o tome da tretman proizvoda proizvedenih u Crnoj Gori ne bude u gorem položaju od tretmana sličnih ili istih uvoznih proizvoda, a sve u cilju održavanja poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i dohotka crnogorskih proizvođača, čiji je opstanak izuzetno ugrožen zbog posledica izazvanih pandemijom bolesti kovid-19”, piše između ostalog udokumentu.

Podrška novom zapošljavanju

Vlada, sa premijerom Zdravkom Krivokapićem na čelu, pripremila je set predloga izmjena i dopuna zakona iz oblasti poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje, kojim će se snažno djelovati na podsticaj novog zapošljavanja u 2021. godini.

Poslodavac će biti oslobođen obaveze plaćanja poreza i doprinosa za zarade, maksimalno do iznosa prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini na sledeći način: „90 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2021. godini; 60 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2022. godini; 30 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2023. godini”.

Smanjenje zakupa prostora za 50 odsto

Kada je u pitanju smanjenje troškova zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po tom osnovu, radi se o mjeri čiji je cilj smanjenje obaveza privrednih subjekata kako bi se ostavio prostor za obezbjeđivanje likvidnosti.

“Ova mjera podrške se odnosi na smanjenje cijene zakupa prostorau državnom vlasništvu za 50 odsto u 2021. godini, kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu koje se odnose na period 1.7-31.12.2020. godine, uz reprogram na 12 mjeseci”, navodi se dokumentu AZK.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor