Search
Close this search box.

Ispituju propuste u aferama „Možura“ i „Limenka“

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova za kontrolu rada policije Rade Milošević tražio je juče od Uprave policije informacije šta je urađeno u slučajevima „Moruža“ i „Limenka“.

Rade Milošević

 Pokrenuta je procedura kako bi se utvrdilo da li je policija odradila svoj dio posla i je li bilo propusta u slučajevima „Možura“ i „Limenka“. Ako je bilo propusta u policiji, posebno u slučaju „Limenka“, gdje tragovi vode do bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića, onda treba utvrditi odgovornost – rekao je Milošević juče za „Dan“.

Kad je u pitanju afera „Možura“, on je istakao da se radi o predmetu koji ima međunarodni karakter i da će biti operativni i spremni da pruže pomoć i podršku međunarodnim organizacijama koje to budu tražile.

Gradnja vjetroelektrane na brdu Možura, između Bara i Ulcinja, od 2017. godine nalazi se pod lupom crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva, ali zasad nije poznato ko je sve saslušan i da li ima osumnjičenih.

Taj posao je istraživala i malteška novinarka Dafne Karuana Galicija, koja je ubijena 2017. godine.

Njen sin Metju Karuana Galicija, koji je nastavio istraživanje o korupcionaškim poslovima koji su njegovu majku koštali života, kazao je nedavno za „Monitor“ da niko od crnogorskih istražitelja nije kontaktirao s njim, niti tražio bilo kakvu dokumentaciju od njega.

Specijalno državno tužilaštvo je 19. oktobra 2017. godine formiralo predmet u vezi sa gradnjom vjetroelektrana (VE) na Možuri, nakon što je u medijima objavljeno da su Budvanin Vladimir Popović i državljanin Španije Karlas Kol Palou tužili kompaniju Fersa energija renovables i nekoliko kompanija iz BVP grupe, jer im nijesu isplatili proviziju za ugovoreni posao sa Vladom oko izgradnje VE. Popović i Palou su u tom postupku tvrdili da su prevareni i ukazivali na korupciju visokih državnih funkcionera.

„Dan“ je tokom prošle godine objavio nekoliko istraživačkih tekstova u vezi sa korupcionaškim projektom Možura, koji su urađeni u partnerstvu sa malteškim medijom „The Shift News”. Istraživanje je, između ostalog, otkrilo da je Vlada Crne Gore u dva saziva – prvo 28. decembra 2015. godine, kada je premijer bio Milo Đukanović, a potom i 28. novembra 2016. godine, kada je na njenom čelu bio Duško Marković, usvojila dva izvještaja u kojima je krila da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva „Cifidex limited”, pošto je platila 3,5 miliona eura, postala vlasnik projekta „Možura”. Radi se o kompaniji koja je bila predmet istrage ubijene malteške novinarke Dafne Karuana Galicije. Takođe, istraživanje je otkrilo i transakcije podgoričke firme Đukanovićevog prijatelja i poslovnog saradnika sa kompanijom „Cifidex limited”, koja je dobila novac od kompanije iz Dubaija „17 Bleck”, čiji je vlasnik Jorgen Fenek, glavni osumnjičeni na Malti da je organizovao ubistvo novinarke.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor