Pomaže 57 rudara po 450 eura

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović uplatiće po 450 eura za 57 bivših radnika kompanije Bumech Crna Gora, koji su mu se obratili molbom za finansijsku pomoć.

Riječ je o radnicima jame Biočki stan koji su bili angažovani kod firme Bumech Crna Gora, a sa čijom su matičnom kompanijom iz Poljske Uniprom metali imali ugovor o saradnji i organizovanju proizvodnje na rudokopima. Radnici su od juna bez posla jer su Poljaci odustali od ranije najavljene kupovine rudnika.

Pejović se odlučio da pomogne rudarima iako nema zakonskih obaveza prema njima, a ukupno će im uplatiti 25.650 eura.

Molbu za finansijsku pomoć Pejoviću su uputili predstavnici bivših radnika Obrad Knežević i Igor Krulanović.

25.650 eura će Pejović uplatiti rudarima, koji su bez posla ostali u junu

– Razumijemo da vi nemate nikakvu zakonsku obavezu prema nama, ali smo zbog lošeg materijalnog statusa prinuđeni da vam se obratimo na ovaj način. Kao što ste upoznati, od juna kad nam je raskinut ugovor sa firmom Bumech, mi smo bez ikakvih primanja. Vaša eventualna novčana pomoć bi nam pomogla da spremimo djecu u školu i prehranimo porodice do našeg, nadamo se, skorijeg angažmana u jami Biočki stan – navodi se u molbi, u koju je Pobjeda imala uvid.

Eksploatacija rude u Biočkom stanu prekinuta je 28. februara, a Poljaci su tada obavijestili radnike da nemaju novca za nabavku sirovina za nastavak rada. Radnici su u više navrata protestovali tražeći od Poljaka da im isplate zaostale januarske i februarske plate, a u maju su ih spriječili da odvezu mašine sa rudokopa. Bumech rudarima nije uplaćivao poreze i doprinose sedam mjeseci zbog čega im je Uprava prihoda i carina u januaru blokirala račune na iznos od 550.000 eura.

Uniprom metali ranije su tužili firmu Bumech Crna Gora jer nijesu ispunili ugovorom predviđene obaveze, a sporni iznos od 700.000 eura pred sudom je već dvije godine. Radnici su u martu ove godine protestovali ispred rudnika zbog kašnjenja zarada.

    Izvor: pobjeda.me

    NOVOSTI

    Povezane vijesti vijesti

    Reklamni Prostor Prostor