Poljoprivrednici u problemima

Nesvakidašnjim kašnjenjem predlaganja i usvajanja budžeta za ovu godinu jedna od najpogođenijih kategorija su, između ostalih, poljoprivredni proizvođači, ocijenio je član glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić.

Neusvajanje budžeta za ovu godinu i funkcionisanje kroz koncept privremenog finansiranja implicirali su, između ostalih, ograničenja i nemogućnost isplata subvencija i premija poljoprivrednim proizvođačima – naveo je Anđušić u saopštenju i dodao da smatra skandaloznim ponašanje Vlade i ministarstva koje je prouzrokovalo neusvajanje Agrobudžeta za ovu godinu.
– Time je dovelo do toga da hiljade poljoprivrednih proizvođača širom Crne Gore nijesu u mogućnosti da planiraju ili realizuju sjetvu, proizvodnju ili plasman. Većina poljoprivrednih proizvođača jednostavno, usled, prvi put neisplaćenih mehanizama podrške od ministarstva nijesu u mogućnosti da isplaniraju ili organizuju svoju prozvodnju ili prodaju, jer u ovoj fazi, premije i subvencije za mlijeko, đubriva, pesticide, sjetvu i mnoge druge troškove nijesu vjerovatno ni u planu Vlade i ministarstva – poručio je Anđušić.

Prema njegovim riječima, usled nezapamćene krize sa kojom se suočavaju poljoprivrednici i svi drugi proizvođači, prioritet Vlade i ministarstva predstavljaju analize službenih putovanja i režijskih troškova prethodnih administracija.

– Nakon svih kritika i obećanja o boljitku, poljoprivrednici širom Crne Gore, jasno je, ostali su prepušteni teškoj ekonomskoj situaciji i sebi samima, bez bilo kakve pomoći države – zaključio je Anđušić.

Prethodnih godina Agrobudžet je usvajan nakon državnog budžeta, početkom januara. Vlada će budžet za ovu godinu predati naredne sedmice u SKupštinu.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor