Pljevlja:Međunarodni dan djevojčica u ICT-u

U Pljevljima, Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ obilježen je Međunarodni dan djevojčica u ICT-u, koji posljednjeg četvrtka u mjesecu aprilu tradicionalno obilježavaju zemlje članice Međunarodne Unije za telekomunikacije.

Priča o rodnoj ravnopravnosti žena odavno je postala dio naše svakodnevice. Razlozi za bavljenje ovom tematikom su razni, ali je cilj jedan – osigurati što veću zastupljenost žena u rukovodećim strukturama, na mjestima gdje se donose odluke, kako bi žene bile bolje pozicionirane u društvu i osigurale sebi ekonomsku i finansijsku nezavisnost.

Aktuelni podaci kod nas i u svijetu pokazuju da se mali broj žena opredjeljuje za neki od fakulteta iz oblasti ICT-a. U Crnoj Gori jedna trećina žena radi u oblasti informaciono-komuninikacionih tehnologija (ICT), a da bi taj broj bio veći, potrebna je edukacija djevojčica od najranijeg uzrasta.

Ženama i djevojčicama, moramo prezentovati raznolikost i kreativnost poslova u ICT-u, govoriti o prednostima i promovisati ICT zanimanja, eliminisati rodne stereotipe i osigurati kvalitetno ICT obrazovanje. Jedna od aktivnosti koja tome doprinosi je i obilježavanje Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u.

Učenice drugog i trećeg razreda koje pohađaju obavezne izborne predmete Poslovna informatika i Računarske i veb prezenatacije uz pomoć profesorica Mirke Popadić i Ljiljane Ranevski su realizovale nekoliko aktivnosti za učenice prvog razreda, kako bi ukazale na značaj učešća žena u poslovima iz oblasti informacionih tehnologija.

Na početku radionice je prikazan film o poznatim ženama iz oblasti ICT-a, a nakon toga su učenice Andrea Bajčeta, Elena Vemić, Dunja Dragašević, Ajra Gerina, Tijana Jelovac, Lucija Knežević, Jovana Rabrenović i Ilhana Tursumović prezentovale aplikacije koje su kreirale u MIT App Inventoru. Učenice prvog razreda su uz njihovu pomoć instalirale aplikacije na svoje mobilne telefone i testirale ih. Uslijedilo je kreiranje novih aplikacija jer je podstaknuta kreativnost naših djevojčica. Bilo je tu zanimljivih projekata kao što su: bijela tabla, cjenovnik, turistički vodič, a bilo je i nekoliko igrica.

Maša Lončar je naslikala pano na ovu temu i bila tehnička podrška tokom prikazivanja prezentacije. Djevojčice su riješile i asocijaciju i pogledale kolaž fotografija sa aktivnosti koje su realizovane prethodnih godina povodom istog događaja.

Radionici je prisustvovala direktorica Bojana Grujić, koja se pridružila djevojčicama u testiranju aplikacija. Istakla je da su realizatorke radionice pokazale sigurnost i elokvenciju tokom prezentovanja i da ih u budućnosti vidi kao veoma uspješne mlade žene.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor