Search
Close this search box.

Pljevljaci se opet griju na ugalj: Tona peleta sada košta 280 eura

Treba sve učiniti da se uveća proizvodnja peleta, jer je to najbolja mogućnost da se cijene umanje, ističe Milorad Mitrović

PLjEVLjA – Naglo uvećanje cijene peleta prijeti da se Pljevljaci opet vrate na korišćenje uglja za ogrev i da na taj način propadne plan lokalne uprave da se ugalj potisne iz upotrebe. Naime, tokom jeseni tona peleta mogla se nabaviti, u slobodnoj prodaji, po cijeni od 190 do 200 eura, dok je sad cijena tone peleta čak 280 eura. Oni koji su tokom jeseni uz pomoć opštinske subvencije nabavili po dvije tone peleta, dobijali su po jednu tonu besplatno, dok su drugu plaćali po 184 eura.

– Imali smo 923 zahtjeva za pelet. Isporučili smo svakom građaninu po dvije tone i deset kilograma peleta – kažu iz Opštine Pljevlja.

Međutim, izuzetno niske temperature i duga zima učinili su da je većina građana potrošila pelet koji je nabavila po subvencionisanim cijenama i sada moraju opet u nabavku ovog goriva. Od brojnih građana saznajemo da se pelet ne može kupiti kod pljevaljskih proizvođača, jer su unaprijed uspjeli da ugovore prodaju. U najboljem slučaju, pljevaljski proizvođači odobravaju prodaju do deset dzakova, kako bi izašli u susret sugrađanima dok ne uspiju da nabave pelet na nekom drugom mjestu.

Cijena uglja i dalje bez promjene

Kada je u pitanju cijena uglja za široku potrošnju iz Rudnika uglja Pljevlja već je ranije saopšteno da se ona do kraja grejne sezone neće mijenjati, odnosno da će ostati na 63 eura po toni. Tom iznosu neophodno je dodati troškove prevoza, koji se kreće po pet eura po toni uglja.

Individualni stambeni objekti, koji nemaju adekvatnu termoizolaciju i imaju dotrajalu stolariju, na godišnjem nivou troše i do 15 tona uglja. Pritom su neophodne i određene količine drveta. Kada su u pitanju ovi objekti i njihovo centralno grijanje, o peletu se ne može razmišljati jer su neophodne znatno veće količine od dvije tone.

Opština Pljevlja od 2015. godine izdvaja novčana sredstva kako bi građani dobili pelet po subvencionisanim cijenama, odnosno kako bi se izbjeglo korišćenje uglja za ogrev i povećala zaštita životne sredine. Sada prijeti opasnost da će se građani vratiti na korišćenje uglja. Izvršni direktor Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović kaže da već ima onih koji su pelet zamijenili ugljem.

– Lično znam sugrađane koji su pelet zamjenila ugljem. Ta opasnost je uvijek postojala i postoji. Svakako treba sve uraditi da pelet bude glavno gorivo za grijanje. Treba razmisliti i o korišćenju plina – kaže Mitrović i dodaje da je najgora varijanta da se sadašnja 923 domaćinstva, koja su prešla na korišćenje peleta, opet vrate na loženje uglja.

– Treba učiniti sve da se uveća proizvodnja peleta, jer je to najbolja mogućnost da se cijene umanje – naglašava Mitrović i dodaje da lokalna uprava mora povesti računa da oni građani koji imaju veće stambene prostore, više članova porodice, ali i jače peći, dobijaju više od dvije tone subvencionisanog peleta.

– Nije u redu da svako domaćinstvo dobije jednako jer se neki sugrđani ne usuđuju da koriste pelet, jer dvije tone ne podmiruju potrebe – kaže Mitrović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor