Search
Close this search box.

Pljevaljski lovci upozoravaju na štetu: Vukovi rastrgli 25 lovačkih kerova

Trenutno na ovom području ima oko pedeset vukova, koji se najčešće kreću u čoporu, kazao je upravnik pljevaljskog lovišta Aleksandar Džogaz, dodajući da pojava vukova negativno utiče na opstanak srneće i druge plemenite divljačiOd početka lovne sezone vukovi su na području pljevaljske opštine usmrtili 25 lovačkih kerova. Iz pljevaljskog Lovačkog društva se posebno žale da lovački kerovi koje puštaju lovnim danima najčešće stradaju na prostoru Kosanice, Meljaka i Vrbe, jer na tom prostoru ima i najviše vukova.

– Prema slobodnim procjenama na prostoru pljevaljske opštine ima oko pedeset vukova, koji se najčešće kreću u čoporu, ali se dešava i da se pojavljuju pojedinačno. Trenutno ih najviše ima na području planine Ljubišnje – kazao je upravnik pljevaljskog lovišta Aleksandar Džogaz uz objašnjenje da pojava vukova u ovom rejonu negativno utiče na opstanak srneće i druge plemenite divljači.

Vukovi takođe stvaraju brojne probleme lokalnom seoskom stanovništvu, jer napadaju na stada ovaca, pričinjavajući veliku štetu.

– U ovoj lovnoj sezoni ustrijeljeno je šest vukova kojih ima još mnogo na prostoru pljevaljske opštine – kazao je Džogaz i dodajući kako se nada da će jedan broj vukova biti ustrijeljen u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, lovna sezona je produžena i tokom februara kada će se isključivo loviti vukovi i druge štetočine.

– Do kraja februara lovnim danima biće organizovan lov na vukove i lisice. Lovni dani na štetočine će biti subota i nedjelja – pojasnio je Džogaz.

Najveće štete od divljih zvjeri videntirane su u selima na području Ljubišnje, ali i u dijelu Bukovice. Kada su u pitanju pojedina bukovička sela, kao što je Srečanje, imamo situacije kada vukovi prelaze na teritoriju pljevaljske opštine, a potom se nerijetko kreću i područjem fočanske opštine u Republici Srpskoj. U takvim okolnostima lovci teško mogu da ih ustrijele jer nemaju pravo da prelaze državnu granicu.

– Stočari na području sela Srečanje su tokom prošlog proljeća, ljeta i jeseni imali veliku štetu kada su im čopori vukova usmrtili nekoliko desetina ovaca i jagnjadi – kaže predsjednik Mjesne zajednice Bukovica Gligor Topalović.

Tjerajući divljač upadaju u vučju zasjedu

Tokom prošle 2021. godine vukovi su na ovom području usmrtili desetak lovačkih kerova. Psu su na meti vukova uglavnom dok tjeraju drugu divljač. Kada ih usmrte najčešće ih i pojedu, pa lovci nađu samo djelove od psa. Mnogi lovački kerovi su povrijeđeni prilikom bliskog susreta sa krvoločnim zvjerima, a nerijetko se dešava i da su im u borbi sa vukovima polomljene kosti i da se više nikada ne oporave za lov.

Topalović naglašava i da su mnogi domaćini, a najčešće se radi o staračkim domaćinstvima, prodali stada ovaca jer nijesu mogli da ih čuvaju od najezde vukova.

– Pojava vukova na našem terenu nikome neće ništa dobro donijeti. Staračka domaćinstva su u većini slučajeva prodala stoku jer nijesu mogli da sačuvaju ovce od vukova – kazao je Topalović i pojasnio da je teško očekivati da će vukovi biti tako lako istrijebljeni.

Teritorija pljevaljske opštine nalazi se na tromeđi, uvučena u teritoriju Republike Srpske i Republike Srbije, tako da je jako teško preduzeti šire hajke, jer lovci nemaju mogućnost da prelaze na teritoriju drugih država.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor