Pljevaljska lokalna uprava gotovo godinu dana ne isplaćuje jednokratne pomoći

U Pljevljima imamo veliki broj teško oboljelih lica, a sada im se ne može pomoći ni da se liječe, kazao je Milorad Mitrović poručujući da predstavnici političkih subjekata moraju više da vode računa o građanimaPljevaljska lokalna uprava od aprila prošle godine ne isplaćuje jednokratnu pomoć građanima suočenim sa brojnim materijalnim teškoćama. Kako nam je rečeno u Sekretarijatu za društvenu djelatnost, pomoć se ne isplaćuje jer su u protekloj godini održani lokalni izbori, čiji su rezultati nedavno proglašeni, a pritom su u januaru raspisani predsjednički izbori koji još nijesu okončani. U međuvremenu su za jun zakazani i parlamentarni izbori, pa jednokratnu pomoć nije moguće isplaćivati prije polovine jula. Za pomoć se uglavnom javljaju lica bez primanja, ona sa najnižim primanjima, kao i oni kojima je neophodna materijalna pomoć usled teških oboljenja. Situacija je posebno alarmantna kada su u pitanju Pljevljci sa teškim oboljenjima.

– Prošle godine, 20. aprila, dobili smo dopis od Agencije za sprečavanje konflikta interesa da ne isplaćujemo jednokratnu pomoć, jer su u jednom broju opština raspisani lokalni izbori. Od tada ne vršimo isplatu i odbijamo sve prispjele zahtjeve za jednokratnu pomoć – kazala nam je sekretarka za društvenu djelatnost Emina Salihović uz pojašnjenje da je u proteklom periodu bilo zahtjeva, ali da na njih nijesu mogli pozitivno odgovoriti.

Salihovićeva je istakla da građani nerijetko predaju zahtjeve i pored činjenice da im u građanskom birou kažu da to ne rade jer se na njihove molbe ne može odgovoriti odobrenjem novčane pomoći.

– Jednokratna pomoć se isplaćuju u iznosu od 30 do 60 eura dok se a za teže oboljela lica isplaćuje nešto veći iznos. Nažalost, sada je ta vrsta pomoći obustavljena – kazala je Salihovićeva.

U Narodnoj kuhinji obrok uzima 180 lica

U pljevaljskoj Narodnoj kuhinji trenutno 180 građana uzima besplatan obrok. Broj korisnika se blago uvećava a, kako kažu u ovoj organizaciji, u narednom periodu neophodno je obezbijediti nove donacije kako bi svi korisnici imali dnevno besplatan obrok.

– Trudimo se da svim korisnicima obezbijedimo kvalitetan obrok. Poštujemo pritom i vjerske razlike, jer imamo obroke bez svinjskog mesa – kazao je prvi čovjek ove organizacije Milan Potpara.

Da je ovakva situacija neprihvatljiva upozoravaju iz Ekološkog društva „Breznica“ gdje tvrde da je preveliki broj Pljevljaka obolio od kancera i teških oboljenja i da mnogi od njih nemaju novca za liječenje.

– Ako pođete u Brezovik vidjećete koliko je tamo hospitalizovano Pljevalja. Ista je situacija i u Kliničkom centru u Podgorici. Imamo veliki broj teško oboljelih lica, a sada im se ne može pomoći ni da se liječe – kazao je prvi čovjek ovog društva Milorad Mitrović poručujući da predstavnici političkih subjekata moraju više da vode računa o građanima, a manje vremena da posvete političkim nadmetanjima.

– Znam da je u prošlosti bilo zloupotreba i da su mnogi politički subjekti davanjem jednokratnih novčanih pomoći kupovali glasove u predizbornim kampanjama. Za takve slučajeve smo imali i osuđujuće presude, ali ipak ni sadašnja situacija nije dobra – kaže Mitrović i ističe da su mnogi Pljevljaci oboljeli usled zagađene životne sredine.

Mitrović je pozvao predstavnike političkih partija da pogledaju rezultate mjerenja kvaliteta vazduha, gdje je koncentracija opasnih čestica izuzetno visoka, kao i koncentracija sumpora i drugih materija.

– Ako pogledamo da trećina pljevaljskih penzionera, odnosno više od dvije hiljade prima najnižu penziju od 259 eura, kako možemo da govorimo da se ovi ljudi bez nečije pomoći mogu kvalitetno liječiti – upozorava Mitrović.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor