Plantaže planiraju da uberu oko 900 tona breskve i nektarine

Na berbi imamo angažovano pedesetak radnika. Kako se bude povećavala dinamika imaćemo potrebu za angažmanom još deset do 15 radnika, kazala je Milena Mugoša

Kompanija Plantaže planira da ove godine ubere oko 900 tona breskve i nektarine sa 83 hektara površine koliko imaju pod ovim voćnim vrstama. Do sada ubrali su 230 tona i kako kaže Milena Mugoša, direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje zadovoljni su postignutim prinosom i kvalitetom plodova. Ona je istakla da su od ukupne dosadašnje berbe preko 80 odsto bili plodovi prve klase.

https://youtu.be/Ie1xTVQQKpo

– Breskva za sada ide za domaće tržište, a jedan dio za izvoz, ali to su zemlje regiona. Na berbi imamo angažovano pedesetak radnika. Sredinom maja raspisali smo konkurs i pozvali zainteresovane za rad na berbi da se pridruže. Odziv je bio dobar. Većinom je domaća radna snaga, ali pozivamo i ostale da nam se pridruže. Kako se bude povećavala dinamika imaćemo potrebu za angažmanom još deset do 15 radnika. Cijene za berbu su u jednorednoj gajbi povećane su za pet centi, pa sada iznosi 30 centi, a za plastične i pvc gajbe je 40 centi. Zarada zavisi od učinka i to je prosjek od 20 do 25 eura. Ko je zainteresovan za dodatnu zaradu ima mogućnbost u popodnevnim satima da bere breskvu za preradu – kazala je Mugoša.

image

Ona je istakla da berači iz Podgorice imaju organizovan prevoz i jedan obrok, dok oni sa teritorije drugih opština imaju tri obroka i smještaj.

image

– Većinom su radnici iz Crne Gore. Pored radnika iz regiona, koji su angažovani na poslovima zelene rezidbe u vinogradima, imamo i pojačanje sa radnicima iz Turske. Sredinom jula očekujemo početak berbe stonog grožđa, kardinala i za te potrebe će nam trebati od 120 do 130 dodatnih radnika. Već sa berbom vinskog grožđa i do 500 radnika, tako da ko je zainteresovan dobro je došao – navodi Mugoša.

izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor