Planinarski dom razvojna šansa Andrijevice

Znajući da je planinski turizam razvojna šansa, lokalna uprava je u saradnji sa brojnim partnerima preduzela odgovarajuće mjere da instaliranjem određenih kapaciteta na atraktivnim lokacijma, privuče što veći broj gostiju na katunimaDoprinos razvoju turizma na području andrijevičke opštine svakako je i nedavno završena sanacija planinarskog doma na Krivom dolu. To su konstatovali i iz vladinog Zajedničkog tehničkog sekretarijata za IPA program prekogranične saradnje, uz tvrdnju da će Planinarski dom na Krivom dolu imati značajnu ulogu u kreiranju dugoročne strategije ravoja prekograničnog pojasa Crne Gore i Kosova i da će biti stjecište brojnih gostiju sa različitih meridijana. Sličan stav iznijeli su i iz lokalne uprave navodeći da su adaptacijom planinarskog doma na Krivom dolu stvoreni odlični preduslovi da se u opštini Andrijevica na pravi način iskoriste prirodni i turistički potencijali ovoga kraja.

– Znajući da je planinski turizam razvojna šansa opštine Andrijevica, lokalna uprava je u saradnji sa brojnim partnerima preduzela odgovarajuće mjere da instaliranjem određenih kapaciteta na atraktivnim lokacijma, privuče što veći broj gostiju na katunima, a sve sa ciljem da, prije svega, zaustavimo nagli odliv lokalnog stanovništva. U tom pravcu izvršena je i sanacija Planinarskog doma na Krivom dolu, koji će ubrzo biti spreman za prihvat zaljubljenika u planinske visove i one koji teže aktivnom odmoru u prirodi. Ostalo je da se završe određene stvari, koje su više administrativne prirode i da se realizacija ovog projekta dovede do kraja. Na ovaj način u dijelu Komova uvezaće se naši ljudi koji borave na katunima sa kapacitetima ovog doma, Avanturističkog centra „Mojan“ i planinskog naselja na Štavni, što će sve zajedno dati šansu da Andrijevica bude nadaleko prepoznata po planinskom turizmu – naglasili su iz lokalne uprave.

Planinarski dom na Krivom dolu, koji se na oko 1.700 metara nadmorske visine nalazi dvadesetak kilometara od Andrijevice, raspolaže sa četrdesetak kreveta i pratećom opremom za ovu vrstu turizma. To je, između ostalog, konstatovano prilikom prezentacije projekta prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo „Turistički „Hab“ za bolju turističku ponudu u manje razvijenim planinskim predjelima kojeg finansira Evropska unija preko IPA programa.

– Zbog višegodišnje zapuštenosti Planinarski dom na Krivom dolu u jednom trenutku se našao u fazi propadanja. Zahvaljujući jednom od IPA prigrama izvršena je njegova potpuna sanacija, sa ciljem da se upotpuni turistička ponuda opštine Andrijevica i upošljavanjem sezonske radne snage i plasmanom domaćih proizvoda na katunima da šansa lokalnom stanovništvu za ubiranje dodatnih prihoda. Dom je, uz nekoliko bungalova, vrhunski opremljen tako da predstavlja odličan kutak za one koji planinu nose u srcu. Važno je napomenuti da Planinarski dom na Krivom dolu zauzuma poziciju sa izvanrednim pogledom na predjele Komova, Bjelasice i susjednih planina, što daje posebnu draž i za oči i za dušu – poručili su nosioci projektnih aktivnosti zaduženik za realizaciju naznačenog IPA programa.

Država da pomogne

Iz lokalne samouprave su pozvali nadležne državne institucije da kroz svoje programe daju puni doprinos nastojanjima da planinski turizam postane jedna od okosnica razvoja krajeva koji se naslanjaju na region Komova Bjelasice i Prokletija.

– Insistirano da se na nivou države formira radna grupa sastavljene od brojnih stručnjaka iz različitih oblasti sa ciljem da donesu valjanu strategiju, mjere i smjernice za zaustavljanje iseljavanja sa sjevera države. U tom pravcu neophodno je da se akcenat stavi na programe koji bi mladim ljudima garantovali da će kroz razvojne projekte moći da razvijaju sopstveni biznis na sjevru Crne Gore. To podrazumijeva i davanje mladim, radno sposobnim, ljudima povoljnih kredita, pa i bespovratnih za bavljenje seoskim i planinskim turizmom – naveli su iz lokalne uprave.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor