Pitanje bezbjednosti i slobode medija i novinara ostaće u fokusu pažnje Vlade

Pitanje bezbjednosti i slobode medija i novinara mora ostati u fokusu pažnje Vlade, a svaki napad na novinare i imovinu medija mora biti strogo sankcionisan. To je poručeno na sastanku ministarke kulture i medija Maše Vlaović i šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope.

Ministarka Vlaović je kazala da očekuje da će tome doprinijeti izmjene Krivičnog zakonika koje predviđaju strožije kazne, navodeći da će država nastojati da kroz jaku međusektorsku saradnju pruži brz odgovor u rasvjetljavanju neriješenih slučajeva.

“Prioritet Ministarstva kulture i medija biće izmjene seta medijskih zakona – Zakona o medijima, Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, kako bi se što bolje uredila ova oblast i ispunile obaveze iz Poglavlja 10 – Informaciono društvo i mediji”, istakla je Vlaović.

Ambasadorka Popa je ocijenila da vlasti moraju stvoriti ambijent za sprječavanje napada na novinare, novinarke i medije i osigurati ambijent za medijske slobode.

“I dalje smo zabrinuti zbog neriješenog ubistva Duška Jovanovića i napada na Oliveru Lakić. U poslednjem godišnjem izvještaju za Crnu Goru Evropske komisije konstatuje se zabrinutost zbog ograničenog napretka u slobodi medija, borbi protiv dezinformacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu”, navela je Popa, poručujući da će EU nastaviti da podržava projekte medijskog sektora.

Govoreći o resoru kulture, Vlaović i Popa su saglasne da je kultura meka moć u podizanju opštih vrijednosti društava mladih demokratija i resor koji je naročito bio pogođen za vrijeme pandemije koronavirusa, koja se odrazila na kulturne stvaraoce.

Vlaović je istakla da se stepen razvijenosti jedne zemlje mjeri stepenom razvijenosti kulture, poručujući da će Ministarstvo, na čijem je čelu, biti posvećeno izradi nacionalnog programa razvoja kulture 2022-2026, intenziviranju razvoja i dopuna zakonske regulative iz oblasti kulture, te unapređenju sistema zaštite kulturne baštine.

“Ministarstvo će u punom kapacitetu koristiti mogućnosti koje pružaju program “Kreativna Evropa” i IPA projekti. Kulturni stvaraoci su bili pogođeni pandemijom koronavirusa, zato moramo kroz različite programe, prostore kao što su zatvorene fabrike i institucije staviti u službu kulture kroz kulturne hub-ove, koji mogu postati sigurna stvaralačka baza crnogorskim umjetnicima“, kazala je Vlaović.

Popa je rekla da je kultura bitna, jer se kroz tu oblast približavaju vrijednosti EU crnogorskim građanima, ukazujući na brojne manifestacije iz oblasti kulture koje finansira EU.

”Zato je EU podržala više projekata iz oblasti kulture, kroz program “Kreativna Evropa” i IPA projekte. Radi se o brzim načinima finansiranja, koji mogu doprinijeti ugroženoj industriji pogođenoj negativnim posledicama pandemije koronavirusa”, rekla je Popa.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je resoru kulture, u novoizabranoj Vladi, dato značajnije mjesto.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor