Petnjici koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina

Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija i direktorata nadležnog za geologiju i rudarstvo posjetili su opštinu Petnjica kako bi razmotrili planove za dodjelu koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina u skladu sa državnim planom.

Sa sastanka u Patnjici (Foto: MKI)

Kako navode u saopštenju, Petnjica, koja do sada nikada nije imala koncesiju, iako je to po državnom planu bilo predviđeno, zalaganjem i proaktivnošću Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) može očekivati stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje finansijske situacije opštine.

„Najmanje 12 novih radnih mjesta će se zahvaljujući ovom projektu otvoriti, što će biti od velikog značaja za lokalnu zajednicu. Osim stvaranja novih radnih mjesta, ovaj projekat će doprinijeti i stvaranju značajnih prihoda za opštinu Petnjica. Prema procjenama, opština će moći da očekuje prihode od oko 60.000 eura od dijela koncesione naknade godišnje u narednih 30 godina. To će biti od velike pomoći u finansiranju važnih projekata u opštini i poboljšanju uslova života za sve građane složili su se predstavnici opštine i Ministarstva kapitalnih investicija“, navode u saopštenju.

Koncesije će, kako objašnjavaju, biti dodijeljene na osnovu transparentnih i fer uslova, a svi zainteresovani će biti pozvani da učestvuju u ovom procesu po jednakim uslovima. Ministarstvo kapitalnih investicija i direktorat nadležan za geologiju i rudarstvo žele da naglase da će se poštovati sva prava lokalne zajednice i da će se raditi u najboljem interesu svih građana.

Tema sastanka delegacije Ministarstva kapitalnih investicija i opštine Petnjica je bila i mogućnost razmatranja za rekonstrukciju i izgradnju puta Bioča-Petnjica.

Ministar Ervin Ibrahimović je inicirao da se ovom putnom pravcu dodijeli prekategorizacija kako bi se omogućili uslovi za što brži početak planiranih radova. Ministarstvo kapitalnih investicija će sprovesti potrebne procedure kako bi se nakon inicijative opštine Petnjica i susjednih opština inicijativa formalizivala.

Predstavnici ministarstva upoznali predstavnike opštine o načinu i procedurama kandidovanja projekata prema ministarstvu i geološkom zavodu.

„Opština Petnjica će takođe biti pozvana da bude proaktivnija u kandidovanju projekata koji se ne tiču samo rudarskih, već i drugih sektora, kako bi se ubrzao razvoj ove oblasti. Kroz zajednički rad i saradnju ministarstva kapitalnih investicija i lokalne samouprave, nadamo se da će se ostvariti napredak u razvoju ove opštine i stvaranje povoljnih uslova za život i rad njenih stanovnika“, naglasili su u MKI.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor