Penzioneri sa najnižim primanjima da dobiju veću jednokratnu pomoć

Direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić podsjetio je da će penzionerima do kraja godine biti isplaćena još jedna jednokratna pomoć, a kako dodaje, želja Fonda i Ministarstva finansija, je da veću pomoć dobiju penzioneri sa najnižim penzijama. Sa svim povećanjima mjesečno će za penzije biti potrebna 42 miliona eura, saopštio je Aligrudić.

Aligrudić podsjeća da penzionere od 1. januara 2023. godine čeka redovno i najavljeno vanredno povećanje od 10%, koje bi i trebalo da bude realizovano.  Do tada čeka ih jednokratna pomoć.

“U kojem obimu to ostaje da se vidi, pitanje je koliko, čak se radi o pozamašnjim sredstvima. Ministar je najavio za te potrebe skoro 15 miliona. To će biti isplaćeno penzionerima sa najnižim primanjima. Hoće li to biti penzioneri sa najnižim penzijama ili sa penzioneri do određenog iznosa to će odrediti Ministarstvo finansija u saradanji sa nama”, kazao je Aligrudić u Jutarnjem programu TVCG.

Želja Fonda PIO i MF je da, kako ističe, ljudi sa manjim penzijama dobiju veću pomoć, a oni sa većim penzijama nešto manje.

Aligrudić kaže da je kod penzionera bilo mnogo nedoumica oko isplate septembarskih penzija, ali kako dodaje Fond PIO nije napravio nijednu grešku.

Ponovio je da je sada minimalna penzija u Crnoj Gori 253 eura i dodao da se nada da će do kraja godine svi penzioneri primati penziju na jednom čeku.

Aligrudić je kazao da je sa svim usklađivanjama za isplatu penzija bilo porebno 53,6 miliona eura. Raniji redovan iznos za penzije je bio od 36 do 38 miliona mjesečno.

Sa svim povećanjima će, kako pojašnjava Aligurić, mjesečno za penzije biti potrebna 42 miliona eura.

“Naš budžet je već prešao pola milijarde eura i penzioneri moraju da znaju da se taj iznos mora obezbijediti”, naveo je Aligrudić.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor