Search
Close this search box.

Tabloidi iz okruženja i instant portali šire lažne vijesti

Lažne vijesti prvenstveno šire tabloidi iz okruženja i instant portali koji se osnivaju privremeno, obično radi pokušaja diskreditcije političkih protivnika. Takođe, izvor dezinformacija su pretežno lažni profili na društvenim mrežama, ocijenio je u razgovoru za “Dan” vršilac dužnosti (v.d.) generalnog direktora Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija Neđeljko Rudović.

NEĐELJKO RUDOVIĆ/ FOTO:SRĐAN BOLJEVIĆ

Smatram da je jako važno reagovati i da je to uloga medija i organizacija civilnog društva. Prosto ukazati na one koji zloupotrebljavaju novinarstvo i svjesno varaju građane Crne Gore je preduslov da se to iskorijeni. Svi moramo imati na umu da je rat u bivšoj Jugoslaviji počeo širenjem dezinformacija. Tako se proizvodila podrška građana za horor koji je uslijedio, izjavio je Rudović odgovarajući na pitanje da li je u Crnoj Gori razvijena svijest o lažnim vijestima.

Neđeljko Rudović je naglasio da su nacrti novih zakona o medijima, javnom medijskom servisu i audiovizualnim medijskim uslugama pripremljeni i poslati na mišljenje ekspertima Savjeta Evrope (SE).

Ministarstvo kulture i medija, u konsultacijama sa ostalim resorima u Vladi, utvrdiće datum početka javne rasprave. Na tim zakonima, shodno preporukama EK i SE, radili smo od decembra prošle godine. Nakon 24 sjednice radna grupa od 25 članova, u kojoj su bili i predstavnici medija, medijskih asocijacija, nevladinih organizacija i nezavisnih regulatora, pripremila je nacrte koji donose, uvjeren sam, ozbiljne iskorake u zakonodavnom okviru za rad medija i afirmišu princip slobode izražavanja – zaključuje Rudović.

Govoreći o suzbijanju ovog problema i aktivnostima resornog ministarstva u tom pravcu, Rudović napominje da je prvo, širenje dezinformacija koje izazivaju uznemirenje javnosti krivično djelo.

Drugo, samoregulacija, odnosno ukazivanje na one koji gaze Kodeks novinara jedan je od najvažnijih mehanizama koji, nažalost, kod nas ne funkcioniše u dovoljnoj mjeri – istakao je Rudović.

Poručio je da je Nacrtom novog zakona o medijima, između ostalog, predviđeno da medij koji nije prihvatio samoregulaciju ne može pristupiti sredstvima iz Fonda za medijski pluralizam.

– Nacrtom Medijske strategije predviđeno je formiranje mreže za borbu protiv lažnih vijesti i govora mržnje. Predviđen je i niz dugoročnih mjera, a jedna od najvažnijih je osnaživanje medijske pismenosti i uvođenje tog predmeta u svim školama ne samo u gimnazijama – saopštio je Rudović.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor