Partije ni blizu dogovora o Ustavnom sudu: Opet u opticaju pomjeranje izbora

Jedino što bi moglo da omogući da se izbori održe 23. oktobra je zapravo pritisak javnosti, ocijenio je Srđan Perić

Partije opet razmatraju pomjeranje lokalnih izbora, saznaje „Dan“.

– Još uvijek ne možemo da dođemo do dogovora oko sudija Ustavnog suda, jer ne postoji parlamentarna većina. Kada se većina iskristališe, tada će se doći do nekog dogovora, nadamo se najboljeg mogućeg. Takođe, razmatra se odlaganje lokalnih izbora, da bi bili sjedinjeni sa parlamentarnim – kazao je izvor „Dana“.

Politički analitičar Srđan Vukadinović kazao je za „Dan“ da bi trebalo razmotriti odlaganje izbora.

– Dva su razloga. Prvi je taj što Ustavni sud mora biti funkcionalan, jer se poslije izbora prigovori predaju Ustavnom sudu. Drugi razlog je objedinjavanje parlamentarnih i lokalnih izbora. Političke grupacije bi svakako morale da shvate ozbiljnost situacije i ako žele da idu na izbore, moraju izabrati barem jednog sudiju Ustavnog suda, jer ukoliko ne izaberu, ova sudska instanca će biti nefunkcionalna – istakao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, problem kod odlaganja izbora je taj što je Ustavni sud odlaganje jednom već proglasio neustavnim.

– S te strane, mogu se poništiti sve odluke koji su potpisali gradonačelnici ili predsjednici opština po isteku mandata. Međutim, očito je da će se ići na nove izbore. Ne može biti fer izbora bez Ustavnog suda. Neko se može žaliti, a ustavni sud neće biti u mandatu da to može da riješi i onda ulazimo u jednu zonu potpune neodgovornosti i zonu gdje svako može da radi šta hoće – naveo je naš sagovornik.

Niko ne želi izbore

Kako ističe Vukadinović, niko ne želi izbore, jer nije siguran da će ponoviti one rezultate od 30. avgusta 2020. godine.

– DF nema više 27 ruku u parlamentu, ima dva plus pet, koji teško da se mogu uklopiti u cjelinu. DPS nema koalicioni kapacitet i čeka da vidi razvoj situacije, može li tražiti nove partnere ili ponoviti saradnju sa GP URA i SNP-om, pod uslovom da bude izabran novi premijer. Demokrate i DF najavljuju da neće sa DPS-om, a bez DPS-a nije moguće ni birati novu vladu, niti smijeniti predsjednicu skupštine. DF hoće Vladu u kojoj će biti njihov premijer, što jeste realno s obzirom na rezultate od 30. avgusta, ali nije realno uzimajući u obzir međunarodne faktore. Dječije bolesti su to što neko neće s nekim glasati, a mnogo je bitnije za šta glasaju i hoće li građanima biti bolje – kaže Vukadinović.

Jedan od osnivača Preokreta Srđan Perić ocijenio je da je sasvim bilo predvidivo i očekivano ponašanje onih koji krše Ustav, zakone i urušavaju ne samo pravni, već i čitav politički sistem iz straha da gube političku moć da će namjeravati nastaviti istim putem, jer je to priroda samovolje, da ide do granice otpora.

– Jedino što bi moglo da omogući da se izbori održe 23. oktobra je zapravo pritisak javnosti. Jasno je da je neizbor sudije Ustavnog suda, u trenutku kada znamo da uskoro ta institucija više nema dovoljan broj sudija, politički motivisan, kako bi se imalo opravdanje za odlaganje, između ostalog, i podgoričkih lokalnih izbora. Naglašavam da Ustavni sud odlučuje o izbornim sporovima, pa će se sada potencirati da smo u izbornom procesu sa blokiranom institucijom koja odlučuje o eventualnim sporovima u baš tom procesu. Da je sve podređeno onima koji trenutno vladaju Podgoricom govori i to da je usred izbornog procesa Zeta izdvojena iz Glavnog grada, kako građani Zete ne bi imali pravo glasa u Podgorici. Dakle, imamo političku praksu u kojoj se jasno vidi da DPS za svoje naume izbornog inženjeringa nalazi saveznike i u onima koji se deklarišu kao njegovi protivnici – kazao je Perić.

Smatra da su izbori izlazak iz takve situacije.

– Pošto je retorika i strategija dijela pobjednika iz izbora 30. avgusta u tolikoj mjeri promijenjena, a politički akteri svojim odlukama u kontinuitetu unose konfuziju, doslovno jedino logičko i etički opravdano rješenje su izbori, da birači znaju što glasaju – jer trenutno to nije slučaj. Tada i političke partije koje kažu da će umjesto rezolutne imati zapravo veoma promjenljivu politiku, na toj platformi mogu zadobiti povjerenje na koje im tada niko ne može prigovoriti – ali ponavaljam, taj promijenjen stav treba da bude provjeren na izborima. Podsjećam da samo iz straha većine da većina ne postane manjina u Podgorici, mi imamo urušen pravni i politički sistem, a da zbog dodatnih političkih kalkulacija na državnom nivou nemamo izabranog VDT u punom mandatu, članove Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta – dakle institucionalno se parališe pravosuđe od strane politikanata. Naravno, svi tvrde da im je vladavina prava jedan od prioriteta, a većina to misli postići tako što će paralisati pravosudni sistem – zaključuje Perić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor