Papa pozvao biskupe iz cijelog svijeta na sastanak o seksualnom zlostavljanju

Papa Franjo pozvao je biskupe iz cijelog svijeta u Rim na sastanak o problemu seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Vanredni sastanak je prvi put da su predsjednici biskupskih konferencija širom svijeta pozvani na skup o određenoj temi.

Svjetski mediji ocjenjuju da je riječ o događaju bez presedana, ali i o načinu da papa proba da spasi svoj narušeni ugled u Katoličkoj crkvi.

Naredba je stigla u srijedu dok se papa bori sa globalnom svešteničkom krizom seksualnog zlostavljanja i eksplozivnim optužbama o prikrivanju koje je potreslo njegovo papinstvo i celokupnu rimokatoličku crkvu, piše Njujork Tajms (The New York Times).

List dodaje da je nakon tri decenije poricanja Vatikan prisiljen da tretira problem seksualnog zlostavljanja kao globalnu krizu, a ne propust određene zemlje ili kulture.

Kada se skandal prvi put pojavio u Sjedinjenim Državama sredinom osamdesetih, vatikanski zvaničnici su to nazvali američkim fenomenom, kažu crkveni istoričari. Kada se proširio u Kanadu, Irsku, Englesku i Australiju, smatrali su da je problem crkve u zemljama engleskog govornog područja.

Zatim, kada je skandal izbio u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Austriji oko 2010. godine tokom služenja pape Benedikta XVI, Vatikan je to nazvao problemom razvijenog svijeta, nastalim seksualnim razvratništvom. Sada, u slučajevima svešteničkog zlostavljanja djece koji se pojavljuju u Čileu i na Filipinima, Vatikan može na kraju usvojiti međunarodni pristup,“ tvrdi list.

NYT dodaje da je vijest o papinom pozivu biskupima uslijedila nakon što je studija koju je naručila crkva u Njemačkoj otkrila višedecenijsko zlostavljanje hiljada djece od strane više od hiljadu na tom području. Studija je trebala biti objavljena kasnije ovog mjeseca, ali je procurila u javnost.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor