Otvorena tradicionalna izložba ručnih i zanatskih proizvoda u Nacionalnom Parku Durmitor

Danas je otvorena tradicionalna osmomartovska izložba domaćih radinosti (ručnih i zanatskih proizvoda) , u Centru za posjetioce NP Durmitor, koja se organizuje skoro već 50 godina.

Foto: Snežana Vukotić
Foto: Snežana Vukotić

Izložba je posvećena ženama Durmitora, njihovim ulogama, vještinama koje se ogledaju kroz predmete i rukotvorine koje izrađuju i od kojih je često u prošlosti zavisio ekonomski i društveni prosperitet porodica. Cilj izložbe je očuvanje i promocija tradicionalnog kulturnog nasleđa durmitorskog područja.

Svi zainteresovani posjetioci, pored posjete ovom zaštićenom području, u prilici su da pogledaju i kupe raznovrsne i autentične predmete lokalnih proizvođača mještana, izrađene od prirodnih materijala, kamena i drveta, kao i ručne radove vezilja, tkalja i pletilja.

Snežana Vukotić, etnolog kazala je da se kroz prizmu ove izložbe sagledava prošlost odnosno ono što je preostalo čime se obogaćuje i dopunjuje znanje o bogatom etnografskom nasljeđu ovog kraja.

Radovi će biti izloženi u Centru za posjetioce u Upravnoj zgradi do kraja marta. Izložba je takmičarskog i prodajnog karaktera.

Dodjeljuju se nagrade u tri kategorije: rezbarski radovi, tkanje i pletenje kao i vez. Dio radova se otkupljuje za potrebe suvenirnice NP Durmitor čime se njeguju  tradicionalano dobri odnosi sa lokalnom zajednicom.

Pozivu Nacionalnih parkova Crne Gore da svoje ručno rađene predmete izlažu ove godine odazvalo se čak 24 lokalna proizvođača.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor