Search
Close this search box.

Osuda Đukanovića i 10 predsjednika država: Rusija da prestane sa napadima, neprihvatljive prijetnje da će upotrijebiti nuklearno oružje

Predsjednici Crne Gore, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije i Slovačke osuđuju masovna bombardovanja ukrajinskih gradova koje je nedavno izvršila Rusija, a koja predstavljaju ratne zločine po međunarodnom pravu.

Oni su u izjavi objavljenoj na sajtu predsjednika Litvanije podsjećaju da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti ne zastarijevaju i da su u nadležnosti sudova širom svijeta.

“U ime naših država zahtijevamo da Rusija odmah prestane da napada civilne ciljeve. Nećemo zaustaviti naše napore da pred sud privedemo osobe odgovorne za današnje zločine. Smatramo da su bilo kakve prijetnje ruskih predstavnika da će upotrijebiti nuklearno oružje neprihvatljive. U ovom kontekstu, ponovo potvrđujemo našu posvećenost zaštiti naših zemalja i saveznika”, navode Milo Đukanović, Rumen Radev, Miloš Zeman, Alar Karis, Katalin Novak, Egils Levits, Gitanas Nauseda, Stevo Pendarovski, Andrej Duda, Klaus Johanis, Zuzana Čaputova.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor