Osnivanje alimentacionog fonda bilo neophodno

Ženski klub Skupštine Crne Gore, koji je u martu mjesecu predao u proceduru Zakon o privremenom izdržavanju djece kojim je predviđeno osnivanje Alimentacionog fonda, saopštio je da su usvajanje Zakona o privremenom izdržavanju djece i osnivanje Alimentacionog fonda smatrale neophodnim jer je „nažalost praksa pokazala da postojeća zakonska rješenja djeci i samohranim roditeljima ne pružaju proklamovanu ustavnu zaštitu“.

Predlog zakona predale su članice Kolegijuma Ženskog kluba, kopredsjednice Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, članice Simonida Kordić, Tamara Vujović, Božena Jelušić, Kenana Strujic Harbić, Draginja Vuksanović Stanković i pridruženi član kluba Boris Mugoša.

„Sigurne smo da je usvajanje zakona obradovao veliki broj samohranih roditelja, a čiji bivši partneri, uprkos odluci suda, izbjegavaju plaćanje alimentacije. Želimo da istaknemo da je problem naplate izdržavanja, odnosno alimentacije, u Crnoj Gori, mnogo veći od zvaničnih statističkih podataka koje prikazuju sudovi“, navodi se u saopštenju Ženskog kluba.

Dodaju da je predlog zakona urađen u saradnji sa stručnim timom NVO Centar za ženska prava.

„U pripremi zakona, veliku podršku smo imali i od Ministarstva pravde, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija, Zaštitnice imovinsko pravnih odnosa Crne Gore, kao i od stručnih službi Skupštine Crne Gore, kojima dugujemo veliku zahvalnost“, saopšteno je iz Ženskog kluba.

Poručuju da će Ženski klub će i dalje, još snažnije nastaviti da radi na unapređenju zakonskog okvira koji se odnosi na afirmaciju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja i u svim sferama društva i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Radićemo na unapređenju zakonske regulative i ambijenta za: socio-ekonomsko osnaživanje žena; ravnopravni položaj žena na tržištu rada i bolju zdravstvenu zaštitu žena, posebno onih u ruralnim područjima“, zaključeno je u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor