Osam opština nema strateški plan razvoja, među njima Bijelo Polje, Plav, Šavnik…

Bijelo Polje, Plav i Šavnik pet godina nemaju strateški plan razvoja, Budva četiri, Mojkovac i Nikšiću tri, Ulcinj dvije, a Žabljak godinu

foto: zajednica opština cg

Osam opština nije donijelo strateški plan razvoja i neprimjereno dugo rade bez tog značajnog dokumenta – navedeno u informaciji koju je Vlada usvojila juče.

Dokument je pripremilo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Donošenje strateškog plana je obaveza koja proističe iz Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o regionalnom razvoju.

U lokalnim upravama Bijelo Polje, Plav i Šavnik pet godina ne postoji strateški plan razvoja opština, u Budvi četiri, Mojkovcu i Nikšiću tri, Ulcinju dvije, dok Opština Žabljak godinu funkcioniše bez tog značajnog dokumenta.

Opština Ulcinj je pripremila strateški plan razvoja, dobio je saglasnost Ministarstva ekonomskog razvoja, predstoji da ga usvoji gradski parlament. Lokalna uprava u Bijelom Polju je izradila plan koji treba da bude dostavljen Ministarstvu ekonomskog razvoja na mišljenje. U Mojkovcu, Nikšiću, Šavniku i Žabljaku formirane su radne grupe za izradu strateškog dokumenta, dok Budva i Plav još nijesu započele aktivnosti.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija ističu da strateško planiranje na lokalnom nivou predstavlja osnovni razvojni mehanizam, zahvaljujući kojem se stvaraju uslovi da opštine svrsishodno i planski valorizuju svoje potencijale.

– Zato je strateški plan razvoja osnovni dokument kojim se utvrđuje pravac sveukupnog razvoja opštine, definišu prioriteti razvoja i u skladu sa njima kanališu finansijska sredstva i kapaciteti. Uz sve to, posredstvom primjene mehanizma strateškog plana razvoja konkretno i objektivno se mogu utvrditi izazovi sa kojima se susrijeću lokalne uprave, na osnovu čega se pristupa njihovom svrsishodnom rješavanju, a ujedno može se pratiti efikasnost i efektivnost rada lokalnih uprava. Sve ukazuje na značaj postojanja strateškog plana razvoja na lokalnom nivou, zbog čega iskazujemo zabrinjavajuću ocjenu da osam jedinica lokalne samouprave nemaju taj dokument – navedeno je u informaciji.

izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor