Opština Gusinje očekuje pomoć Vlade: Šteta od poplava na infrastrukturi 1,15 miliona eura

Ovdje nijesu uračunate štete koje su nastale na privatnim posjedima, već samo na putevima, mostovima, i ostaloj infrastrukturi. To je potvrda da je nevrijeme napravilo pravi haos na našim saobraćajnicama – kaže Edon Belidemaj potpredsjednik Opštine GusinjeOptina Gusinje očekuje pomoć Vlade za sanaciju posledica nedavnih poplava

Za sanaciju šteta na putnoj i komunalnoj infrastrukturi u opštini Gusinje koje su nastale tokom tri poslednja poplavna talasa potrebno je izdvojiti oko 1.150.000 eura. To je u izjavi za „Dan“ potvrdio potpredsjednik opštine Gusinja Edon Belidemaj, navodeći da to samo po sebi govori da je nevrijeme u zadnjih nekoliko mjeseci donijelo brojne probleme na ovom području.

Komisija je izašla na teren konstatujući da je nevrijeme u decembru prošle godine pričinilo štete u iznosu od oko pola miliona eura. Takođe, komisija je procijenila da je u januarskim poplavama visina šteta bila oko 650.000 eura, što sve zajedno oznosi oko 1.150.000 eura. Ovdje nijesu uračunate štete koje su nastale na privatnim posjedima, već samo na putevima, mostovima, i ostaloj infrastrukturi. To je potvrda da je nevrijeme, kao što se moglo i vidjeti na licu mjesta, naparvilo pravi haos na našim saobraćajnicama – naveo je Belidemaj.On je dodao da su nadležne opštinske službe, uspjele da obezbijede kakvu- takvu prohodnost oštećenih puteva, ali da se sa detaljnim sanacijom još uvijek nije krenulo.

Naše službe su, iako ograničenih kapaciteta, uspjele da privremeno obezbijede prohodnost svih važnijih saobraćajnica, ali to ne rješava kompletnu stvar. Za detanjnu sanaciju potrebna su velika sredstva koja lokalna uprava u ovom momentu nema – pojasnio je Belidemaj.

Bilo je užasno gledati kako voda nanosi ogromne količine mulja na naše puteve i kako asfaltna podloga odlazi u nepovrat. Bila je to prava borba sa vodom dok smo pokušavali da sačuvamo naše kuće, kaže Ismet Koljenović

 Naglasio je da Opština očekuje pomoć Vlade za sanaciju šteta.

Vlada je upoznata sa pričinjenim štetama i koliko novca treba za njihovu sanaciju. Mi smo jasno stavili do znanja da je što prije potrebno da se iz državne kase izdvoje sredstva za rekonstrukciju oštećene infrastrukture. Međutim, još uvijek ta sredstva nijesu usmjerena za ove namjene, što svakako nije dobro. Zato apelujemo i insistiramo da nadležne državne institucije prepoznaju ovaj problem i pruže neophodni ruku pomoći našoj Opštini radi daljeg normalnog funkcionisanja – istakao je Belidemaj

Tokom decembarskih i januarskih poplava izlile su se rijeke Grnčar, Ljuča, Dolja i Vruja, dok su brojni potoci toliko narasli da su praktično nosili sve pred sobom. Klizišta su u tri navrata napravila veliku štetu u mjestima Koljenovica, Kruševo, Martinović. Put je bio zatrpan i prema selu Desni Grnčar. Desetine hektara poljoprivrednog zemljišta je uništeno. Voda je ušla u veliki broj domova, a mnogi su tom prilikom morali da napuste kuće. To potvrđuje Ismet Koljenović iz mjesta Koljenovići gdje su putevi oštećeni na više mjesta.

– Bilo je užasno gledati kako voda nanosi ogromne količine mulja na naše puteve i kako asfaltna podloga odlazi u nepovrat. Bila je to prava borba sa vodom dok smo pokušavali da sačuvamo naše kuće. Očekujemo da nadležne institucije saniraju štete i pronađu digoročno rješenje za regulisanje vodotoka u našoj opštoni, jer nešto slično može da nas ponovo snađe, čim počnu da padaju jače kiše – naglasio je Koljenović.

Problem i neuređena rječna korita

Iz lokalne uprave tvrde da bi štete od poplava sigurno bile manje da su bila očišćena i uređena rječna korita. Navode da se to posebno odnosi na rijeku Grnčar.

– Šteta koju je napravila rijeka Grnčar bila bi manja da je očišćeno njegovo korito. To je bujična rijeka koja kad nadođe odnese hektare i hektare obradivog zemljišta. U više navrata smo se obraćali Upravi za vode za saglasnost da očistimo korito, ali ga nijesmo dobili- navde iz lokalne uprave

Iz Uprave za vode su tvrdili da su iz rijeke Grnčar godinama nelegalno eksploatisani pijesak i šljunak, te da Opština ne može dobiti saglasnost za čišćenje korita rijeka sve do potpunog suzbijanja ovih radnji.

U Crnoj Gori je u toku projekat,,Integrisani razvojni program koridora rijeke Save i Drine“ Odabrano je pet lokacija za izradu glavnih projekata, među kojima je i regulacija rijeke Grnčar.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor