Odluka o KAP-u posle kontrole Uprave prihoda i carina

U KAP-u su krajem prošle godine zatvoreni pogoni Elektrolize, čime je bez posla ostalo nekoliko stotina radnika. Sada je u KAP-u oko 300 radnika, koji će ostati bez posla ako se proizvodnja prekine

„Uniprom“ će naredne sedmice donijeti odluku da li će nastaviti ili zatvoriti primarnu proizvodnju u Kombinatu aluminijuma. To je juče saopštio vlasnik „Uniproma“ Veselin Pejović. On se oglasio saopštenjem nakon sastanka u Ministarstvu finansija, a u vezi sa zahtjevom Uniproma za povraćaj PDV-a u iznosu od 7,8 miliona eura.

„Uniprom“ je prethodnih dana tvrdio da im država ne uplaćuje 7,8 miliona PDV-a, na šta je obavezana zakonom, dok je direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević kazao da Uprava radi po zakonu, te da „Uniprom“ treba da sačeka, jer još dosta firmi čeka na uplate.

Iz „Uniproma“ su juče saopštili da je Milošević naložio da se izvrši kontrola u toj firmi za poslednje tri godine, iako se kontrola vrši svakog mjeseca, što je i uslov za povraćaj PDV-a.

– Kako kontrola počinje u ponedjeljak, obavještavamo javnost da ćemo sačekati rezultat i ishod kontrole. Ako se pokaže da je „Uniprom“ u bilo čemu postupao nezakonito, ja kao vlasnik, jedini koji odlučuje pod takvom hipotekom, ne mogu biti cijenjen i poštovan kao poslodavac a preko leđa zaposlenih ne želim da ostvarujem profit, što će značiti da se KAP, tj. primarna proizvodnja zatvara. Ukoliko se pokaže da je „Uniprom“ radio u skladu sa zakonom, takođe očekujem da direktor Milošević neće dalje moći da bude pretpostavljeni zaposlenima u Upravi prihoda i carina, niti da takav direktor poput njega može opstati na čelu tog organa. I pored toga što je naložio članovima koji će da rade kontrolu da se ne vraćaju u kancelarije dok „nešto ne nađu“, ipak ćemo sačekati rezultat ove misije, a misija je samo jedna – napraviti pritisak na privrednike. Do tada, jedno je sigurno, jedan od nas dvojice ne govori istinu, a ubrzo će javnost znati ko je vlasnik istine – kazao je Pejović.

PKCG se nada nastavku proizvodnje

Problemom KAP-a bavila se i Privredna komora. Oni su saopštili da se nadaju da će se proizvodnja u KAP-u nastaviti.

Na sastanku održanom u Ministarstvu finansija, na inicijativu PKCG o aktuelnom problemu povraćaja sredstava po osnovu PDV-a kompaniji „Uniprom“, kojem su prisustvovali ministar finansija Aleksandar Damjanović, izvršni direktor kompanije „Alind“ Nebojša Dožić i predsjednica PKCG Nina Drakić, još jednom je saopšten stav o važnosti poštovanja svih zakonom predviđenih procedura i rokova.

Drakić je, kako je saopšteno iz PKCG, kazala da Komora očekuje da u narednom periodu svi državni organi ovom i drugim pitanjima važnim za privredu posvete dužnu pažnju, kako bi se izbjeglo ugrožavanje likvidnosti privrede. Ona je iskazala zadovoljstvo zbog Damjanovićevog pokazanog razumijevanja kompleksnosti problema, kao i spremnosti da pomogne u njegovom rješavanju.

U KAP-u su krajem prošle godine zatvoreni pogoni Elektrolize, čime je bez posla ostalo nekoliko stotina radnika. Sada je u KAP-u oko 300 radnika, koji će ostati bez posla ako se proizvodnja prekine. U pitanju su radnici koji se vode na firmu „Alind“, čiji je vlasnik Aleksandar Dožić, glavni menadžer KAP-a. On je juče kazao da je država uplatila novac od PDV-a „Unipromu“, ali je odmah uputila inspekciju u firmu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor