Obuka vaspitača za rad sa djecom u udaljenim seoskim područjima

Trodnevna obuka za kadar iz javnih predškolskih ustanova koje po prvi put osnivaju interaktivne službe, kao i za one koje planiraju širenje punktova interaktivnih službi, održaće se 28, 29. i 30. juna u prostorijama JPU „Ljubica Popović”- vaspitna jedinica „Simba”, saopšteno je iz Ministarstva prosjete.

Interaktivne službe su besplatne i organizovane tako da obučeni vaspitači putem kućnih posjeta ili u lokalnom organizovanom prostoru promovišu programe i aktivnosti koje se odnose na učenje i razvoj djeteta.

Saopšteno je da vaspitači jednom sedmično u trajanju od 2 do 3 sata organizovano rade s porodicama i zajedno sa roditeljima/starateljima rade na stimulisanju zdravog, skladnog i sveobuhvatnog razvoja djeteta.

“Ukoliko postoji seoska ili područna škola, ili mjesna zajednica, a koja se nalazi na dostupnoj udaljenosti aktivnosti se organizuju i realizuju i u tom prostoru. Interaktivne službe po potrebi uspostavljaju kontakt porodica koje žive u udaljenim seoskim naseljima sa uslugama zdravstvene i socijalne zaštite, resursnim centrima.“

Jedan od strateških ciljeva Programa Dostupno, kvalitetno i pravično rano učenje za svu djecu, koji se sprovodi u partnerstvu s kancelarijom UNICEF- a u Crnoj Gori, je povećanje uključenosti djece iz osjetljivih grupa u predškolsko vaspitno obrazovanje, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“Interaktivne službe koje su osnovane u 17 opština, pokazale su se kao djelotvoran instrument koji omogućava da se program PVO učini dostupnim djeci iz udaljenih naselja koja su u manjoj mjeri uključena u PVO. Akcenat je stavljen posebno na veće uključivanje drugih kategorija djece kod kojih je obuhvat PVO programima niži- djeca RE populacije, djeca koja žive u siromašnim naseljima, a koja do sada nijesu bila dio sistema.“

-U narednom periodu radićemo na povećanju kapaciteta postojećih interaktivnih službi u pružanju kvalitetetnije usluge djeci koja su već uključena, kao i povećanje stepena uključenosti djece u prosjeku dva puta nedeljno, ali i na širenju interaktivnih službi u novim opštinama, dodali su iz pomenutog resora.

Obuku će realizovati Gordana Knežević, vaspitačica iz JPU “Dušo Basekić” i Katarina Zečević iz JPU “Eko bajka”. Obukom će koordinirati Vesna Pejović, samostalna savjetnica za predškolsko vaspitanje i obrazovanje iz Ministarstva prosvjete.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor