Objekat zapečaćen za vikend nakon trovanja gostiju

Više krivičnih prijava ranije je podnijeto protiv vlasnika budvanskog hotela “Loza” koji je zapečaćen za vikend nakon trovanja gostiju.

Iz Uprave policije “Vijestima” je juče nezvanično rečeno da su prijave podnošene zbog sumnje da je počinio krivično djelo skidanje i povreda službenog pečata i znaka.

”Vijesti” juče nijesu uspjele da saznaju šta je učinjeno povodom više prijava, uključujući i posljednje podnesene u subotu.

Inspektori za privredni kriminal preuzeli su slučaj hotela “Loza” u centru Budve koji je praktično cijelo ljeto radio bez dozvole, a u kome je za vikend bilo smješteno oko stotinu inostranih turista.

Tridesetak njih zatražilo je pomoć ljekara u noći između petka i subote zbog tegoba koje ukazuju na trovanje hranom. Iz Instituta za javno zdravlje u subotu veče je saopšteno da su inostrani turisti dobrog zdravstvenog stanja i da su započeli epidemiološka istraživanja. Naveli su da je u cetinjskoj bolnici smješteno 12 ljudi, dok su otpušteni turisti koji su bili primljeni u barsku i kotorsku bolnicu.

Još nije utvrđeno kako i gdje je došlo do trovanja. Uprava za bezbjednost hrane uzela je u subotu uzorke iz restorana hotela, ali “Vijesti” juče nijesu uspjele da saznaju šta je utvrđeno jer iz te institucije nijesu odgovarali na pozive i poruke.

Iz hotela su “Vijestima” prije dva dana kazali da se turisti nijesu otrovali u njihovom restoranu, već da su u petak bili na brodu u Boki, gtdje su konzumirali hranu.

Inspektori bi trebalo da utvrde kako je hotel uredno radio, i pored toga što ga je Turistička inspekcija sedam puta pečatirala i što su podnesene brojne krivične prijave zbog skidanja pečata.

CEDIS nije isključio struju

Direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je juče ujutro “Vijestima” da je Turistička inspekcija zapečatila kompletan hotel – 100 soba, restoran i kuhinju.

”Pečaćenje predmetnog objekta započeto je 27. avgusta u 9 časova, a završeno 28. avgusta u jedan čas nakon ponoći”, precizirala je ona.

Dodala je da je preko Centra bezbjednosti Budva izvršena dopuna krivične prijave zbog krivičnog djela skidanje pečata, i o tome upoznat dežurni tužilac u Kotoru.

”Na lice mjesta je pored inspektora Uprave za inspekcijske poslove, izašao i inspektor za privredni kriminalitet i krim-tehničar”.

Iako je, kako tvrdi, Uprava za inspekcijske poslove još prije mjesec i po zatražila od CEDIS-a da hotelu isključi struju – to nije urađeno.

”CEDIS nije obustavio napajanje električnom energijom u predmetnom hotelu, iako smo poslali dopis da se isto učini u skladu sa zakonom”, naglasila je.

Turistička inspekcija još uoči ljeta zapečatila je hotel, ali je pečat ubrzo skinut. Podnijeta je krivična prijava protiv mještanina Lj. B., ali je hotel nastavio sa radom.

Uslijedila su nova pečaćenja, prijave tužilaštvu, zahtjev CEDIS-u da isključi struju, ali i budvanskom Vodovodu da “zavrne” vodu, ali sve je ostalo na prijavama. Vodovod se pravdao da hotel nije prikopčan na vodovodnu mrežu, već na svoj bunar, pa je Turistička inspekcija pozvala Upravu za bezbjednost hrane da izvrši uzorkovanje vode i utvrdi da li je bezbjedna za konzumiranje…

Prijavljeno tužilaštvo u Kotoru zbog nepostupanja

Uprava za inspekcijske poslove prijavila je u julu Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) rad kotorskog tužilaštva, navodeći da je njihovim nepostupanjem nastao cijeli problem.

Saopštili su da očekuju reakciju tužilaštva nakon što je pečat uklanjan pet puta.

”U periodu od 8. juna do danas Uprava za inspekcijske poslove preduzela je sve zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti… te shodno tome donijela rješenje o zabrani rada… zbog neposjedovanja odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, nakon čega je objekat zapečaćen. Nakon saznanja o povredi službenog pečata, Uprava za inspekcijske poslove… podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor krivičnu prijavu protiv lica odgovornih za počinjeno krivično djelo i nakon izlaska krim-tehničara i sačinjavanja foto-elaborata i utvrđivanja činjeničnog stanja ponovo zapečatila objekat. Narednog dana došlo je do ponovne povrede službenog pečata, sprovedena je identična procedura koja podrazumijeva višečasovno angažovanje turističkih inspektora na spornom objektu i asistenciju Uprave policije, koji su u periodu od 10. do 14. jula čak 4 puta reagovali po prijavi povrede službenog pečata”, naveli su tada iz Uprave.

Ističu da su od 8. juna do 14. jula hotel pečatili šest puta, a da su prijavljena lica pet puta povrijedila pečat i time počinila krivično djelo “skidanje i povreda službenog pečata i znaka”.

Naveli su da sve vrijeme hotel nije posjedovao odobrenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

”Posebno ukazujemo da su u međuvremenu svi kapaciteti od 110 soba zauzeti, te da je nepreduzimanjem mjera iz nadležnosti ODT Kotor kojim bi se postigla svrha sankcionisanja, subjektu nadzora dat prostor za nezakonito poslovanje. O svemu ovome obaviješten je rukovodilac ODT Kotor, Više državno tužilaštvo, Vrhovno državno tužilaštvo, Specijalno državno tužilaštvo i Tužilački savjet”, naveli su ranije.

Nakon trovanja turista i novog pečaćenja, Opština Budva je goste hotela “Loza” smjestila u Turističko naselje “Slovenska plaža”.

izvor: pvinformer

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor