Objekat zadružnog doma na Polici decenijama čeka obećanu rekonstrukciju: Od zgrade razvoja do ruine

Zadruga je zatvorena tokom tranzicionih procesa, čime je značajan broj radnika ostao bez posla, a mještani se prisjećaju perioda kada je lokalnom stanovništvu donosila značajan prihodDa su brojni društveni objekti građeni u drugoj polovini prošlog vijeka prepušteni konstantnom propadanju svjedoči i oronula zgrada seoskog i zadružnog doma u beranskoj mjesnoj zajednici Polica. Mještani podsjećaju da je u zgradi svojevremeno bila smještena poljoprivredna zadruga, otkupna stanica, prodavnica i niz dugih pratećih sadržaja. Zadruga je zatvorena tokom tranzicionih procesa, čime je značajan broj radnika ostao bez posla, a mještani se sa sjetom prisjećaju perioda kada je polička zadruga, između ostalog, vršila otkup ljekobilja i poljoprivrednih proizvoda, što je lokalnom stanovništvu donosilo značajan prihod od kojeg je moglo pristojno da se živi. Danas je ostala samo tabla iznad uzlaznih vrata runiniranog objekta sa natpisom „Zemljoradnička zaruga Polica Ivangrad“.

– Zgrada seoskog doma je praktično neupotrebljiva, a i pored brojnih pokušaja i obećenja sredstva za njenu rekonstrukciju nijesu obezbijeđena. Iole zainteresovani za sanaciju, kad se na licu mjesta uvjere da je za stavljanje u funkciju objekta potrebno izdvojiti dosta novca okreću glavu od ovog problema. Tačno je da je u minulom periodu bilo nekih ulaganja na popravci zgrade, ali je to sve neznatno. Umjesto da u toj zgradi danas imamo prerađivačke kapacitete i otkupni centar, ona je pretvorena u ruinu nasred sela – navodi predsjednik Mjesne zajednice Novak Zekić.Iako je još uvijek aktuelni predsjednik države Milo Đukanović prije sedamnaest godina, prilikom posjete Beranama, obećao da će se ubrzo sanirati oronula zgrada seoskog doma na Polici, to još nije urađeno. Objekat nije saniran ni nakon brojnih najava čelnika lokalne uprave za vrijeme dok je vlast u Beranama vršila koalicija DPS-SDP. I bivši predsjednik Opštine Vuka Golubović je javno saopštavao da će se za izgradnju seoskog doma na Polici izdvojiti 250.000 eura i da je u toku izrada projektne dokumentacije. Sanaciju su u predizbornoj kampanji 2014. godine pominjali i predstavnici koalicije Zdravo Berane, ali je umjesto obećane rekonstrukcije objekat iz godine u godinu sve više propadao.

Zadruge preseljene u prošlost

Osamdesetih godina prošlog vijeka u skoro svim mjesnim centrima na području beranske opštine postojale su poljoprivredne zadruge koje su upošljavale značajan broj radnika. Međutim, tokom tranzicionih procesa sve one su ugašene a objekti i imovina prepušteni propadanju. O njihovom postojanju danas jedino svjedoče ruinirane zgrade brojnih zadružnih domova izgrađenih u doba socijalizma, a koje su prepuštene zubu vremena, upotpunjujući priču o ugašenoj privredi na sjeveru Crne Gore. O tome, pored objekta na Polici, svjedoče zgrade zadružnih domova na Buču, području Šekulara, Bubanja i Lubnica.

Zekić ističe da šansu za sanaciju zgrade i instaliranje određenih kapacita u njoj vidi kroz projekat koji bi mogao da naiđe na odobravanje inostranih oraganizacija koje se bave pospješivanjem poljoprivredne proizvodnje.

– Mi sa nivoa MZ vodimo određene aktivnosti ne bi li bar dio objekta osposobili za neku vrstu otkupnog centra. Predlagali smo da se taj projekat kandiduje kod inostranih organizacija koje su izrazile spremnost da podstiču poljoprivrednu proizvodnju. Hoćemo da se nadamo da će se ta zamisao pretočiti u djelo i da će Poličani, umjesto ove ruine, dobiti moderno zdanje – kazao je Zekić.

Izvor: DAN
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor