Novi sporni potez u formiranju Opštine: Zakon nije potpisan, a utvrđuju broj odbornika u SO Zeta

DPS Zeta, iako pred gašenjem, zadnjim trzajem unosi konfuziju u Skupštinu, zakazuju sjednicu i utvrđuju broj odbornika za Skupštinu opštine Zeta iako ni presjednik države nije potpisao zakon, a time nije ni stupio na snagu, kaže Aleksandar Marković

U sazivu za današnju sjednicu Skupštine opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci jedina tačka dnevnog reda je Odluka o utvrđivanju broja odbornika u Skupštini opštine Zeta. Na osnovu čega vlast u Golubovcima piše ovakva dokumenta ako se zna da u momentu pisanja ove odluke i obrazloženja nije stupio na snagu Zakon o teritorijalnoj promjeni Crne Gore kojim je formirana nova opština.

Na tefonske pozive „Dana“ predsjednik Skupštine opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci Ratko Stijepović se nije javljao. Nije to učinila ni Marija Perović, sekretarka Skupštine opštine. Pošto su oni kreatori ove odluke bilo je očekivano da oni i objasne na osnovu čega su je napisali i predložili odbornicima.

Aleksandar Kojičić, odbornik PzP-a u SO Golubovci kaže da donošenje Odluke o izmjeni broja odbornika u Skupštinama Glavnog grada i Zete je jedinstven primjer u svjetskoj praksi da se odluka donosi na osnovu zakona koji nije stupio na snagu.

– Budući da mi nije poznato da je, do momenta pisanja ovog komentara, u nedjelju 21. avgusta, inovirani Zakon o teritorijalnoj organizaciji stupio na snagu objavom u Službenom listu i da je potpisan od strane nadležnog lica, i što se ne može ni desiti koliko mi je poznato prije izlaska u Službenom listu, najranije u ponedjeljak 22. avgusta, a sjednice su sazvane u petak, 19. avgusta, a za ponedjeljak 22. avgusta. Tako da su nadležni u organima u Zeti i Glavnom gradu ili navodno vidoviti ili ozbiljno neznaveni ili zlonamjereni. I za jedno i drugo i treće, u normalnom pravnom poretku su predviđene sankcije i institucionalno zbrinjavanje – poručio je Kojičić.

Vesko Rašović, odbornik DNP-a u Skupštini opštine Golubovci kaže da zakon kojim se Zeti daje samostalnost još nije stupio na snagu, te nije bilo moguće sačiniti ovakvu odluku i sazvati sjednicu.

– Dok Zakon o teritorijalnoj organizaciji ne stupi na snagu, odnosno dok ga Službeni list ne objavi, ne možemo utvrđivati broj odbornika za Skupštinu opštine Zeta. Ali oni sve rade na silu i nikakve zakone na poštuju, kao ni Ustav. Ako bi radili po zakonu ne bi zakazali ovu sjednicu. Materijal za sjednicu nije stigao 15 dana prije, a morao je, a na pozivu ne piše ni da li je vanredna, redovna ili sjednica po hitnom postupku. Nijesmo dobili ni zapisnik sa prošle sjednice. Samo su nam poslali odluku. Sve što rade je nelegalno – ističe Rašović.

Aleksandar Marković (Nova) kaže da je očigledno da odluke Ustavnog suda za DPS Zete ne važe.

– Očigledno da odluke Ustavnog suda da ukine sporne izmjene zakona kojima su nedemokratski i nezakonito odloženi lokalni za DPS Zeta ne važi. Kako se može vidjeti u Crnoj Gori postoje političke elite koje su spremne podrivati demokratiju zbog sopstvenih partiskih interesa. DPS Zeta, iako pred gašenjem, zadnjim trzajem unosi konfuziju u Skupštinu, zakazuju sjednicu i utvrđuju broj odbornika za Skupštinu opštine Zeta iako ni presjednik države nije potpisao zakon, a time nije ni stupio na snagu. Ne samo da su se ljudi iz vrha DPS-a Zeta poigrali sa našim pravnim i političkim poretkom već pokušavaju izazvati opšti haos u lokalnoj samoupravi – smatra Marković.

Novica Pejović (Demokrate) upozorava čelnike Opštine i SO Golubovci da ponište ovu sjednicu za koju je poslato pola materijala tri dana prije održavanja, a zakonski rok je 15 dana.

– Nelegitimna, nelegalna i protivustavna vlast u sada već opštini Zeta, kojoj su dali status onako u njihovom maniru na brzinu i protiv Ustava i Zakona Crne Gore, a na štetu Zete i Zećana, jer drugačije i ne umiju, je zakazala sjednicu Skupštine za danas. Sastanak predsjednika klubova, kojem naš predstavnik nije prisustvovao za pripremu sjednice, održan je u petak, 19. avgusta. Istog dana je i dostavljen nepotpun materijal. Malo im je bilo što su na prethodnoj sjednici, koja je održana prije nepuni mjesec dana, nelegitimno izabrali ili reizabrali predsjednicu Oštine, a par dana nakon toga Ustavni sud proglasio te radnje neustavnim. Na toj sjednici prekršeno je preko 15 članova poslovnika i statuta Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci koji su oni sami sastavljali, a pored toga je prekršen i član 2 Ustava Crne Gore, jer je građanima Zete uskraćeno da na izborima biraju novu vlast, već odbornici u jednom mandatu biraju dva puta predsjednika što je protiv svih zakona i prakse. To se naziva pravnim nasiljem, ne mogu reći neznanjem iz razloga što su priznali da krše poslovnik i statut i pored toga izgurali stvar do kraja i doveli sebe u krivičnu odgovornost vjerovatno nadajući se da Crna Gora neće nikad postati pravna država pa oni neće odgovarati, ali su se prevarili. Sada se postavlja pitanje na koje i oni znaju odgovor, ali se igraju sa narodom Zete, a i sa svojom odgovornošću, da li se može sazivati Skupština ako je od Ustavnog suda poništen zakon o produženju mandata u lokalnim Skupštinama? Znate vi gospodo da više niste predsjednik Skupštine i predsjednica Opštine, ali držite nešto što nije vaše kako bi još malo štete nanijeli Zeti. Na dnevnom redu ste stavili jednu tačku „utvrđivanje broja odbornika“. Kako mislite da utvrđuje broj odbornika neko ko nije u mandatu i ko na to nema nikakvo pravo? Opet se igrate. Upozoravali smo vas na prethodnoj sjednici da ne radite nešto što je protiv Ustava, zakona, poslovnika i statuta. Nijeste poslušali. Uradili ste onako kako ste vjerovatno morali od onih što su umjesto vas pričali i odgovarali na pitanja novinara na vašoj konferenciji za novinare, oni koji preko vas uništavaju Zetu, a vide je samo kad idu na more kroz Sozinu. Upozoravamo vas opet da poništite ovu sjednicu za koju ste poslali pola materijala tri dana prije održavanja, a dobro znate da je zakonski rok 15 dana. Čak sjednicu niste ni nazvali hitnom, niti vanrednom. Uz već pripremljene tužbe vezane za prethodnu sjednicu, i ova nelegitimno sazvana se kandiduje da zbog vašeg pravnog nasilja bude procesuirana – poručio je Pejović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor