Search
Close this search box.

Novi rekord TE “Pljevlja”

Termoelektrana Pljevlja je u 2020. godini ostvarila najbolji proizvodni rezultat od početka rada, sa proizvodnjom od 1.487.463 MWh električne energije, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Iz EPCG navode da je tokom prošle godine, termoelektrana premašila proizvodni plan. Proizvedeno je, kažu, 12,94 odsto više energije u odnosu na projektovane količine. U TE „Pljevlja, kako dodaju, proizvedeno je više od 50 odsto ukupne proizvodnje Elektroprivrede Crne Gore.

“Od planiranih 2.987.000 MWh električne energiji, svi proizvodni objekti Elektroprivrede Crne Gore, tokom 2020. godine proizveli su 2.816.865 MWh, odnosno 94,3 odsto projektovanih količina. Posebno uspješna prošla godina bila je u TE ‘Pljevlja’ koja je proizvodnjom 1.487.463 MWh električne energije ostvarila najbolji proizvodni rezultat od početka rada”, navodi se u saopštenju.

Proizvodnja Termoelektrane, kako ističu iz EPCG, posebno je dolazila do izražaja u sušnom periodu koji je obilježio dobar dio prošle godine te u vrijeme godišnjih i kapitalnih remonata hidroenergetskih objekata.

“Tokom svih mjeseci, osim u vrijeme dvomjesečnog planskog zastoja u aprilu i maju, zbog redovnog godišnjeg remonta, TE ‘Pljevlja’ je premašila proizvodni plan, pa je ukupno gledano u 2020. godini u Pljevljima proizvedeno 12,94 odsto više energije u odnosu na projektovane količine”, navodi se u saopštenju.

U toku je, kako dodaju, implementacija dva projekta usmjerena na zaštitu sredine za TE Pljevlja, vrijednosti 65 miliona eura.

“Projekat ekološke rekonstrukcije je vrijedan 45 miliona eura, a projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac 21 milion eura. Oba projekta su uveliko u fazi implementacije i do sada je od planiranih 65 već uloženo preko 25 miliona eura od čega u projekat ekološke rekonstrukcije preko 11 miliona eura. Ekološka rekonstrukcija obuhvata izgradnju sistema za odsumporavanje i za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda”, zaključuje se u saopštenju EPCG.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor