Search
Close this search box.

Crnogorska ekonomija druga najviše pogođena u Evropi

Procjene Ujedinjenih nacija kažu da će Crna Gora biti druga najviše pogođena ekonomija u Evropi, kazao je Dejvid Putin, ekonomista u UN-a Crna Gora.

“Nažalost Crna Gora je jedna od najteže pogođenih ekonomija u Evropi, naša procjena je da će Crna Gora predstavljati drugu najviše pogođenu ekonomiju u Evropi, poslije Španije. Razlog je jasan, Crna Gora je mala otvorena ekonomija, koja zavisi od turizma”, kazao je Putin, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Da je svaka kriza i šansa, smatra i Putin i dodaje da je važno da crnogorska ekonomija dobije na produktivnosti.

“Crna Gora je dugo bila zavisna od turizma i možda je ovo prilika za diversifikaciju i strukturnu transformaciju, koja bi mogla da kreira nova tržišta za nove vještine koje se bolje plaćaju, a koje Crnu Goru mogu pomjeriti u smislu smanjenja stope siromaštva”, naveo je Putin.

Navodi i da projekcije UN-a za Crnu Goru nijesu toliko loše, kao one MMF-a.

“Postoje određeni indikatori koji govore da će doći do poboljšanja i vraćanja u normalu, posebno kada dođe do vakcinacije. Vakcinisanje nije važno samo za Crnu Goru, nego i za turiste koji posjećuju Crnu Goru, za Rusiju, Srbiju…Vakcina je samo rješenje dijela problema, mi moramo razgovarati o oporavku na jedan širi način i o tome kako ga možemo podržati. Crnu Goru očekuje značajan napredak i značajno nadoknađivanje gubitaka i postepeno vraćanje na prethodne nivoe iz turističkog sektora”, poručuje Putin.

Dodaje, ipak, da za našu ekonomiju ima nade, posebmo zbog toga što smo u prethodnom periodu bilježili značajne stope rasta.

“S obzirom na to da Crna Gora prolazi kroz proces pristupanja EU, dobro je integrisana u ta tržišta, i u tom smislu mora iskoristiti prednosti za oporavak”, naveo je Putin, piše RTCG.

Ističe i da ekonomiju moramo usmjeriti ka modelima koji su otvorni i održivi.

“Moraju se podržati oni koji su ranjivi, moramo u obzir uzeti fiskalne troškove i naravno na umu treba imati investicije, koje ovu ekonomiju čine otpornom na sve šokove”, poručuje Putin.

Pad globalne ekonomije od 4,3%

Govoreći o Izvještaju Ujedinjenih nacija o svjetskoj ekonomskoj situaciji i projekcijama za 2021. godinu, podsjeća da je predviđen pad globalne ekonomije od 4,3 odsto u 2020.

“Projekcije su takve da će se za 4,7 odsto oporaviti globalna ekonomija u 2021. što predstavlja značajan opravak. Međutim, to nije dovoljno da se nadoknade gubici iz 2020. godine. Pod pažnjom su i drugi indikatori koji se odnose na siromaštvo i zaposlenost. Očekujemo da ćemo se tek u narednim godinama vraćati na nivoe iz 2019.”, kazao je Putin.

Nivo globalnog BDP će vjerovatno biti dostignut u ovoj godini, ali kako dodaje, nije dovoljno.

“Možda će se nivo BDP vratiti u 2021, ali je nekim drugim indikatorima potrebno mnogo više vremena”, zaključio je Putin.

Izvor: FOS Media

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor