Novi petogodišnji mandat za generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus ponovo izabran za petogodišnji mandat.

Tedros je izabran nakon glasanja država članica ove organizacije.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je u objavi na Tviteru da je Tedros dobio 155 od 160 glasova, nazvavši to “fantastičnim rezultatom”.

SZO je na svom Tviter nalogu objavila da novi mandat zvanično počinje 16. avgusta 2022.

Tedros je postao prvi Afrikanac na čelu SZO kada je izabran na svoj prvi mandat 2017. godine.

Njegov prvi petogodišnji mandat obilježili su teški događaji dok je nadzirao globalni odgovor na pandemiju izazvanu korona virusom, ali i krize poput skandala seksualnog zlostavljanja u koji je uključeno osoblje SZO iz Demokratske Republike Kongo.

Uprkos oštrim kritikama iz nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države kada je Donald Tramp bio predsjednik, koji je optužio SZO da brani Kinu tokom pandemije, ali i kritikama iz drugih zemalja zbog odgovora na pandemiju COVID-19, Tedros je uspio dobiti široku podršku, posebno iz siromašnih zemalja, za koje je vodio kampanju za nabavljanje vakcina.

Tedros (57) je iz Etiopije, nedavno je svoju pažnju usmjerio na uticaj koji rat ima na zdravlje ljudi, naročito u Africi i Ukrajini.

izvor: CdM

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor