Nova optička telekomunikaciona mreža nad svim raskrsnicama

U narednom periodu će se nastaviti čišćenje i farbanje semaforskih stubova i lanterni, što će pored povećanja nivoa bezbjednosti doprinijeti da naš grad izgleda urednije, navodi Zoran Vučetić, iz Komunalnih uslugaPreduzeće Komunalne usluge u prethodnom periodu razvilo je sopstvenu optičku telekomunikacionu mrežu, preko koje su povezani svi semaforski uređaji u gradu. Na ovaj način, kako je saopštio Zoran Vučetić, rukovodilac Službe za održavanje svjetlosne signalizacije i telekomunikacione infrastrukture, omogućeno je praćenje svih semafora u realnom vremenu iz nadzornog centra.

– Nadzorni centar predstavlja najveće optičko čvorište, u kojem se nalazi većina optičkih kablova metro mreže glavnog grada. Optičko komunikaciona mreža je bila preduslov za uspostavljenje jednog ovakvog sistema, koji je prvi put implementiran krajem 2020. godine i tada je uspostavljena linijska kordinacija duž Bulevara Svetog Petra Cetinskog, dok smo krajem 2022. godine integrisali u sistem i preostalih 40 raskrnisca na teritoriji grada, tako da je sistem sad zaokružen i imamo punu kontrolu nad svim raskrsnicama na teritoriji grada, uključujući i semafore na teriotoriji opštine Golubovci – kazao je Vučetić.

On je naveo da se prednost ovakvog sistema sastoji u brzom odzivu u slučaju kvara na samom semaforskom uređaju, gdje se ekipa automatski, nakon dojave šalje na lice mjesta i rješava se problem.

Jako je bitno da u svakom momentu imamo status svih tih konfiguracionih parametara koji čine da jedan semaforski uređaj radi ispravno. Istovremeno, ovaj sistem bilježi cjelokupnu istoriju rada semafora, koji je veoma važan prilikom raznih vještačenja prilikom saobraćajnih udesa, što je bitno da se zna koji je bio režim rada semafora zastupljen – kazao je Vučetić.

On podsjeća da su Komunalne uslugesu u proteklom periodu postavile i brojače na semaforima na pojedinim frekventnim raskrsnicama, koji u sekundama prikazuju trajanje pojedinih signala.

–Time se učesnicima u saobraćaju daje dodatna informacija kako bi se blagovremeno pripremili za predstojeći manever i na taj način bezbjednije zaustavili svoje vozilo ili prešli ulicu, zavisno o tome da li se radi o pješacima, biciklistima ili vozačima motornih vozila. Za sada je devet prometnih raskrsnica opremljeno sa ovim brojačima, a u narednom periodu postaviće se i na još nekoliko raskrsnica. Evidentno je da se u gradu značajno uvećao broj motornih vozila, a kako bi se izbjeglo ili smanjilo stvaranje gužvi ili saobraćajnih „čepova“, ovo gradsko preduzeće u saradnji sa Glavnim gradom i sekretarijatima, kontinuirano sprovodi aktivnosti u cilju modernizacije svjetlosne signalizacije. S tim se stvaraju predispozicije za lakše, brže i bezbjednije odvijanje saobraćaja, a samim tim posljedično boljem kvalitetu životne sredine. Pored navedenog, u narednom periodu će se nastaviti čišćenje i farbanje semaforskih stubova i lanterni, što će pored povećanja nivoa bezbjednosti doprinijeti da naš grad izgleda urednije – naveo je Vučetić

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor