Search
Close this search box.

Njemci gube volju za radom

Sve više ljudi u Njemačkoj nije raspoloženo da radi i na posao ide samo zato što mora, pokazali su rezultati jedne ankete.Skoro polovina zaposlenih, njih 48 odsto, želi da pređe na skraćeno radno vrijeme u dogovoru s poslodavcem.

Čak 56 odsto reklo je da je spremno da odmah napusti posao – ali ne može jer su prinuđeni da rade iz finansijskih razloga, prenosi dpa.Podaci su rezultat godišnje studije instituta JuGav (YouGov), a saopštili su ih naručioci iz osiguranja HDI u utorak. U junu i julu anketiran je 3.891 zaposleni, stariji od 15 godina.

Prije pandemije, 2019. godine samo 41 odsto ispitanika je reklo da bi prestalo da radi u slučaju da ima dovoljno novca.

Više od tri četvrtine njih je izjavilo da podržava uvođenje četvorodnevne radne nedjelje u svojoj kompaniji, ali velika većina uz odgovarajuću platu.

Posvećenost poslu se smanjuje posebno među mladim zaposlenima: 58 odsto mlađih od 25 godina izjavilo je da ne može da zamisli život bez posla, dok je prije dvije godine to reklo 69 odsto.

Osiguranje HDI i Savezna agencija za zapošljavanje rezultate vide kao znak brzih promjena na tržištu rada.

-Ne čudi da se zahtjevi kompanija i očekivanja zaposlenih u pogledu njihovih radnih mjesta i svakodnevnog života brzo mijenjaju- rekao je Torsten Vitake (Thorsten Withake), šef direkcije agencije za zapošljavanje za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju.

-Prema rezultatima našeg istraživanja, naročito mladi zaposleni u Njemačkoj žele više slobode na radnom mjestu- istakao je direktor osiguranja HDI Kristofer Loman (Christopher Lohmann).

Očekivanja zaposlenih su u suprotnosti sa zahtjevima tržišta rada. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, u drugom kvartalu ove godine bilo je 1,9 miliona slobodnih radnih mjesta, više nego bilo kada od početka istraživanja.

Kadrovska situacija u zdravstvenim i ustanovama za njegu je napeta, ali i u zanatstvu i IT industriji ima mnogo slobodnih radnih mjesta.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor