„Kriju informacije koje ni DPS nije skrivao“

Međunarodni je dan slobodnog pristupa informacijama. Lazar Grdinić iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kaže da crnogorska javnost više pretpostavlja nego što zna jer se i dalje, kako navodi, krije ogroman broj podataka.

Na današnji dan, kako ističe Grdinić, ne možemo se pohvaliti značajnim rezulatima, a podsjeća i da je nova vlast najavljivala veću transparentnost.

“Nakon više od dvije godine ne mogu reći da su se stvari značajno promijenile, štaviše u određenim segmentima bojim se da smo i nazadovoli”, naveo je i Grdinić u Jutarnjem programu TVCG.

Kaže da su mnogi segmenti u oblasti slobodnog pristupa informacijama kritični.

“Informacije koje su se krile prije pet, sedam, deset godina kriju se i danas. Aktuelna vlast ima tendenciju da sakriva neke stvari koje se nisu sakrivale ni u vrijeme DPS-a, npr. neke konsultantske ugovore. MANS je prije nekoliko dana objavio porazne primjere rada EPCG i Rudnika uglja koji krše zakon o slobodnom pristupu informacijama i ne objavljuju podatke o novim zapošljavanjima, što nas navodi na zaključak da se radi o političkim zapošljavanjima u susret izborima”, poručio je Grdinić.

Ističe i da u toj oblasti praksa nije pohvalna, a stari Zakon o slobodnom pristupu informacijama i dalje je na snazi iako, kako dodaje, Grdinić nije dobar.

Navodi i da svi podaci o trošenje državnog novca moraju biti javni.

“Državne kompanije su prilično zatvorene kada je riječ o objavljivanju podataka”, naveo je Grdinić i dodao da svi snose odgovornost za neobjavljivanje podataka.

“Potrebna je mnogo veća transparentnost i što je veća transparentnost biće manje sumnji u korupciju”, naveo je Grdinić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor