Niko nije odgovarao zbog pljačke stare sportske dvorane u Beranama

Više od deceniju nakon što je srušena stara sportska dvorana u Beranama, ona pod Jasikovcem, još niko nije odgovarao zbog nečuvene pljačke koja je uslijedila nakon toga, a koja se sigurno može mjeriti stotinama hiljada eura.

Stara hala pod Jasikovcem, podignuta osamdesetih godina prošlog vijeka, urušila se pod teretom velikog snijega i još veće nebrige i nemara 2012. godine.

Iz tadašnje lokalne uprave, kojom je upravljao DPS, odmah nakon rušenja najavljivano da će ubrzo doći do sanacije ovog impozantnog objekta.

Umjesto toga, srušena sportska dvorana se, bez ikakve zaštite, našla na meti lopova koje su sa nje odnijeli na stotine kvadrata bakarnog krova i metalnih elemenata, kao i različite djelove raspoloživog inventara.

Lopovi su, između ostalog, odnijeli dva skupocjena koša, 160 reflektora, na stotine metara elektro i drugih instalacija, čitavi sistem za grijanje, mesingane ograde, sef težak oko 500 kilograma.
Sanacija dvorane do danas nije izvršena ni uprkos tome što je nekoliko godina unazad iz tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno da će ubrzo biti raspisan konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja za prostor stare hale sportova u Beranama.

Tada je rečeno da projektni zadatak po kome će biti raspisan konkurs predviđa da se uz obnovu sportskog terena osmisli rješenje koje će uključivati i kongresnu salu, kao i dodatne prostore koji će služiti u sportske, kulturne i turističke svrhe.

“Novi pristup u slučaju Berana znači da će u narednih mjesec dana biti raspisan međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rješenje prostora stare hale sportova, nakon čega će uslijediti priprema tendera za kompletnu projektnu dokumentaciju na bazi pobjedničkog rješenja. Sredstva za konkurs i izradu projektne dokumentaciju su obezbijeđena iz kapitalnog budžeta Crne Gore” – rečeno je iz Ministarstvu održivog razvoja i turizma još 2017. godine.

Rečeno i zaboravljeno. Kako se kasnije moglo saznati, stvari su zapele onog trenutka kada je raspuštena komisija ili jedinica za projekte pri Ministarstvu za održivi razvoj i turizam koja je već opredijelila određena sredstva za desetak projekata među kojima je bila i hala sportova u Beranama. Nakon toga sve je vraćeno na početak.

Dobro obaviješten sagovornik Portala RTCG objasnio je da je ta komisija funkcionisala u Vladi koja bila aktuelana do 2016. godine.

“Zadatak komisije bio je da odobrava arhitektonska rješenja, koja su potom dolazila do Direkcije za javne radove. Ta komisija je imala rješenje za desetak projekata među kojima je bila i beranska hala. Da je ostalo tako kako je trebalo da bude, taj prostor gdje su i sada ruševine stare hale već bi bio preuređen u nove sadržaje” – kaže taj sagovornik.

Prema njegovim riječima nije nemoguće da radilo o opstrukcijama prema u to vrijeme rijetkoj, odnosno na sjeveru jedinoj opozicionoj opštini.

U Opštini Berane jedno vrijeme nakon toga su razmišljali da sami izdvoje finansijska sredstva za valorizaciju tog atraktivnog prostora, ali novca za tako nešto nije bilo, Nedavno se, međutim, moglo čuti da sada nema novca čak ni da se taj atraktivni prostor očisti.

U Beranama je u međuvremenu izgrađena nova sportska dvorana koja je za ponos grada, a pored nje je fudbalski stadion kakav malo ko ima u Crnoj Gori, sa svim pratećim sadržajima i pomoćnim terenima, uključujući i balon salu.

Nekadašnja hala sportova pod Jasikovcem građena je za potrebe MOSI u Beranama još daleke 1981. godine. Izgradili su je Slovenci, a njeno arhitektonsko rješenje je svojevremeno nagrađeno na međunarodnom arhitektonskom salonu u Parizu.

“Možda je zub vremena učinio svoje, ali ta hala jednostavno nije održavana. Stubovi i konstrukcija nijesu renovirani godinama prije toga. Mi mislimo da je tu najpresudniji bio ljudski faktor” – kaže taj sagovornik.

Ljudski faktor, nema nikakve sumnje, bio je uzrok što je nakon urušavanja, hala ostavljena bez stražarske službe, ali niko zbog toga do danas nije odgovarao i to lagano pada u zaborav, kao da se radi o nekoliko pakovanja čačklica, a ne o vrijednosti koja se mjeri stotinama hiljada eura.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor